Uuring näitab, et Covid-19 võib imbuda kõhunäärmes insuliini tootvatesse rakkudesse

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Teadlased on kindlaks teinud, et Covid-19 viirus võib nakatada kõhunäärmes insuliini tootvaid rakke, vähendades nende võimet insuliini toota, vahendab Live Science

Insuliini tootvaid rakke nimetatakse beetarakkudeks ja nende kahjustumine võib uuringu autorite sõnul potentsiaalselt halvendada diabeedi kulgu. 

Lisaks viitavad mõned uuringud sellele, et raske Covid-19 võib vallandada diabeedi inimestel, kellel pole seda haigusseisundit varem esinenud. Seda on meditsiinivaldkond veel täpsemalt uurimas, kuid uuringu kaasautori, professor Peter Jacksoni, sõnul võib koroonaviirus beetarakkude vigastamisel tekitada diabeeti. 

Tulemuste saamiseks korraldasid Jackson ja ta kolleegid lahkamise elundidoonorite seas, kellest üheksa olid surnud raskete Covid-19 infektsioonide tagajärjel. 18 surid muudel põhjustel ja nemad olid Covid-19 suhtes negatiivsed. SARS-CoV-2 oli nelja doonori beeta-rakkudes. 

Esimeses rühmas leidsid nad, et SARS-CoV-2 oli otseselt nakatanud mõne inimese beeta-rakke ja mitmes laboratoorses katses leidsid uurijad, et viirus võib nakatada, kahjustada ja tappa beetarakke, mis on saadud teistel põhjustel. 

Kuidas viirus beetarakkudesse tungis?

Viirus kasutab rakkudesse sisenemiseks peamiselt retseptorvalku nimega ACE2. Rakkude nakatamiseks peab koroonaviiruse struktuur ühenduma ACE2ga. Koroonaviirus kasutab ära kahte teist retseptorit (üks on seotud kasvufaktoritega ja teine raua rakkudesse importimisega), et beetarakkudesse tungida. 

Meeskond leidis ka, et nakatunud beetarakud toodavad söögikorral glükoosiga kokkupuutel tunduvalt vähem insuliini kui nakatumata rakud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles