Suvesoojad vähendavad Covid-19 levikut, kuid ennetusmeetmeid on ikka vaja

PM Tervis
Copy
Pirita rand.
Pirita rand. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Uuringud näitavad, et Covid-19 levik on hooajaliselt erinev, lisaks mõjutab levikut veel asustustihedus, vahendab Medical Xpress

Londoni Imperial College'i teadlaste juhitud uuring näitab, et keskkonnategurid on Covid-19 leviku kontekstis olulisel kohal. Kõige olulisemad tegurid, mis määravad viiruse leviku hõlpsuse on temperatuur ja asustustihedus. 

Uuringu autori, dr Tom Smithi sõnul on temperatuurimuutustel siiski väiksem mõju kui poliitilisel sekkumisel. Kõige alus on avalikud piirangud ja individuaalne käitumine.

«Meie töö viitab ka sellele, et madalam sügisene ja talvine õhutemperatuur võib viia poliitiliste sekkumiste või käitumismuutuste puudumisel viiruse hõlpsamale levikule,» sõnab Smith. 

Teadaolevalt mõjutavad keskkonnategurid teisi viirusi nagu gripiviirused ja muud koronaviirused. Näiteks vähendavad kõrged temperatuurid ja madal õhuniiskus hingamisteede tilkade edasikandumist, takistades nii gripi levikut. Kõrged temperatuurid inaktiveerivad teadaolevalt ka teisi koronaviiruseid õhus ja pindadel.

Keskkonnategurite ülemaailmses võrdlemises muutub hindamine keerulisemaks, sest näiteks Brasiilias, Indias ja Iraanis on küll soojem kliima, kuid suurem koroonaviiruse levik. 

Uuringu kaasautor dr Ilaria Dorigatti sõnas, et uurimisgrupp leidis tõendeid, et pandeemia varases faasis olid külmema temperatuuriga kohad seotud kõrgema SARS-CoV-2 levikuga. 

Uuringu autorid peavad keskkonnategurite hindamist viiruse tõkestamisel oluliseks punktiks, millega peaks arvestama kõik riigid enne kui piiranguid leevendama hakkvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles