Uuringust selgus, kas Covid-19 vaktsiinid pakuvad kaitset ka vähihaigetele

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Alates Covid-19 pandeemia algusest on esile kerkinud küsimusi selle kohta, kuidas mõjuvad vaktsiinid aktiivset vähiravi saavatel inimestel.

Mured algasid sellest, kuidas mõjutab vähk ja selle ravi immuunsüsteemi, mis on niigi haavatavas grupis ohtlik, ka koroonaviirusesse nakatumisel, kirjutab Medical Xpress. Nüüd kui Covid-19 vaktsiinid on laialdaselt kättesaadavad, on selles potentsiaalselt haavatavas populatsioonis probleemid vähenenud. 

Montefiore'i tervishoiusüsteemi ja Albert Einsteini meditsiinikolledži teadlased Bronxis uurisid 200 vähidiagnoosiga patsienti ja leidsid, et pärast täielikku vaktsineerimist oli 94 protsendil osalejatest antikehad. 

«Pandeemia varajastest uuringutest selgus, et vähipatsientidel, kes saavad Covid-19, on kõrgem haigestumus ja suremus võrreldes üldpopulatsiooniga,» sõnas uuringu kaasautor Amit Verma, «Vajame tõesti jõupingutusi nende haavatavate patsientide kaitsmiseks nakkuse eest. See uuring peaks aitama inimestel tunda kindlustunnet, et need vaktsiinid toimivad väga hästi, isegi neil, kes saavad kemoteraapiat või immunoteraapiat.»

Uuring kinnitab, et keemiaravi või immunoteraapiat saavatel inimestel ei ole vaja oodata, millal ravi lõppeb, et vaktsineerida. Samuti ei esinenud selles grupis vaktsineerimise osas kõrvaltoimeid, mis erineks tavainimestel esinenud kõrvaltoimetest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles