Teadlased arvutasid väja, mis on koroonaviiruse mass terves maailmas

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Teadlased on arvutanud kogu SARS-CoV-2 massi kogu maailmas. Uurimine näitas, et kui kõik viirusosakesed ühtekokku koondada kaaluksid nad õuna ja noore väikelapse kaalu vahepeal, kirjutab Science Alert

Rühm teadlasi arvutas hiljuti, et iga nakatunud inimene kannab oma nakkuse tipul umbes 10–100 miljardit SARS-CoV-2 üksikut osakest. Arvestades, et maailmas on mitu miljonit nakatumist, hinnatakse kollektiivset massi kuskil 0,1-10 kilogrammi vahel. 

«Vaadates ajaloolisest kontekstist, on aatomipommis on vähem kui 100 kg lõhustuvat materjali,» sõnas uuringu vanemautor Ron Milo, «Kuid vaadake millist hävingut see põhjustada võib.»

Samamoodi räägime viiruse massisit, mis on tekitanud ülemaailmse kaose, nakatunud on enam kui 173 miljonit inimest ja surnud 3,7 miljonit. Selleks, et arvutada, kui palju viirust võib nakatunud inimene kanda, kasutasid teadlased ahvidel tehtud varasemaid mõõtmisi selle kohta, kui palju SARS-CoV-2 nakatas tippinfektsiooni ajal erinevaid kudesid, mis teadaolevalt on viirusele vastuvõtlikud (näiteks kopsud ja mandlid). 

Seejärel korrutasid nad ühe grammi koe kohta esinevate viirusosakeste arvu inimese kudede massiga, et hinnata viiruse osakeste arvu inimese kudedes.

Varasemate viiruse läbimõõdul põhinevate arvutuste põhjal teadsid nad juba, et iga viirusosakese mass on 1 femtogramm. Kasutades iga osakese massi ja hinnangulisi osakeste arvu, arvutasid nad, et nakatumise tipul kannab iga inimene umbes 1 kuni 10 mikrogrammi viirusosakesi.

See arvutus aitas teadlastel paremini mõista, mitu rakku on viirusega nakatunud ja kuidas on viirusosakeste arv võrreldav viiruse kiire arenguga. Uurijad leidsid veel, et ühe peremehe nakkuse ajal koguneb viirus kogu oma genoomi umbes 0,1 kuni üks mutatsioon.

Arvestades, et nakkuste vahel on 4–5 päeva aega, koguneb viirus seetõttu umbes kolm mutatsiooni kuus, mis on kooskõlas SARS-CoV-2 teadaoleva evolutsioonikiirusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles