Teadlased leidsid, et immuunsus Covid-19 vastu võib kesta arvatust kauem

PM Tervis
Copy
08.05.2020, Tallinn. 
Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas.
08.05.2020, Tallinn. Koroonaviirus Covid-19 antikehade test Tallinna sadamas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Uuringud näitavad, et inimesed, kes on olnud Covid-19 viirusega  nakatunud, omavad antikehasid veel pikka aega pärast läbipõdemist, vahendab Forbes

Uued faktid Covid-19 immuunsuse kohta on rahvatervise ametnikele ja ravimitootjatele ülimalt tähtsad, et planeerida edasisi samme. Meditsiiniajakirjas Nature avaldatud uuringu kohaselt võib immuunkaitse, mis on tekkinud läbipõdemisest ja vaktsineerimisest, kesta aastaid või isegi aastakümneid. 

Uuringus leiti, et isikutel, kes viiruse läbi põdesid ja said mRNA vaktsiini, tekkis tugev immuunsus, mille tulemusel tootis keha antikehi ja mälu B-rakke. Need kaitsevad omakorda ringlevate SARS-CoV-2 eri variantide eest. 

Tüüpiliselt langeb antikehade tase pärast Covid-19 läbipõdemist üsna kiirelt, kuid pärast teatud aega hakkab langus vähenema. Uuring immuunsuse pikaajalisuse kohta näitas, et inimeste luuüdist leiti mälu B-rakke seitse kuni üksteist kuud pärast nakkust. 

Mälu B-rakud suudavad säilitada viirusemälu ja vajadusel vabastada antikehi. Säilitamine võib kesta aastakümneid, kuid mitte terve elu. 

Siiski on osa teadlasi skeptilised. Eelmisel kuul meditsiiniajakirjas Lancet ilmunud uuringus, kus hinnati vaktsiinide tähtsust, leiti, et varasemad koroonaviiruse infektsioonid ei anna piisavalt tugevat immuunsust. See paneb suurde riskirühma just vanemaealised vaktsineerimata inimesed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles