Koroonaviiruse erinevad variandid pakuvad teadlastele muret

PM Tervis
Copy
Teismeliste vaktsineerimine Jakartas Indoneesias.
Teismeliste vaktsineerimine Jakartas Indoneesias. Foto: Donal Husni/Scanpix

See pole ainult Delta - ka teised variandid teevad teadlastele muret, niimoodi hoiavad koroonaviiruse variandid Washingtoni osariigi epidemioloog dr Scott Lindquisti öösiti üleval.

Epidemioloog dr Scott Lindquist tunneb muret ka teiste koroonaviiruse mutatsioonide pärast, kirjutab CNN Health. Kuigi föderaalsed tervishoiuametnikud hoiatavad kõige rohkem Delta variandi (B.1.617.2) tüve eest, mida esmakordselt nähti Indias, kuid on ka teisi variante.

Variante on kokku kolm: B.1.1.7 (alfa), B.1.351 (beeta) ja P.1 (gamma).

Gamma variant, tuntud ka kui P.1, mis levis suuresti Brasiilias «Olen P.1 pärast väga mures,» ütles Lindquist, «Oleme seda muidugi näinud kogu osariigis, kuid eriti näeme seda Washingtoni idaosas esinevas puhangus ja madala vaktsineerimisega maakondades, olen väga mures P.1 rolli pärast. Variant on selles olekus oma protsenti suurendanud.»

Siiani pole ükski levinumatest variantidest võimeline täieliku vaktsineerimise tagajärgedest kõrvale hoidma. Siiski tõdevad teadlased, et kaheannuseliseid vaktsiine saanud inimesed on tüvede eest rohkem kaitsutud, kui ühe doosiga või mitte üldse vaktsineeritud inimesed. 

Murettekitav Gamma variant

USA Haiguste Tõrje ja Ennetamise Keskus (CDC) on gamma klassifitseerinud murettekitava variandina, sest praegused tõendid näitavad, et gamma suudab antikehade ravile vastu seista.

Gamma tõestanud suurenenud ülekanduvust, raskemat haigust, madalamat antikehade efektiivsust, madalamat ravi efektiivsust või diagnostilisi probleeme. CDC andmetel on gamma tuvastatud igas osariigis. Rhode Islandi tervishoiuministeeriumi meditsiinidirektori dr Philip Chan sõnas, et viimase paari nädala jooksul on umbes 20% kõigist variantidest olnud Gamma variant.

California rahvatervise osakonna andmetel moodustas gamma mais 10% kõigist järjestatud proovidest ja on suurenenud kõigis California piirkondades. Samuti on seal sagenenud ka Alfa ja Delta variandid. 

Vaktsiinid pakuvad suuremat kaitset kui läbipõdemine

Lubatud vaktsiinid pakuvad palju suuremat kaitset kui viiruse läbipõdemine. Kuid variantide levik loob aga keskkonna, kus vaktsineerimise tugevus ei pruugi kesta igavesti. «Piirkondades, kus vaktsineerimine on madal, võivad variandid levida, paljuneda ja areneda veelgi kiiremini,» kommenteeris nakkushaiguste spetsialist Ramon Lorenzo Redondo.

Samuti on täheldatud, et variandid võitlevad omavahe. Näiteks on näidanud Delta võimsust teiste Covid-19 variantidega konkureerida. See omakorda raskendab tervishoiueksperide jaoks koroonaviiruse tuleviku prognoosimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles