Uuringus ilmnes, millised sümptomid esinevad noortel pool aastat pärast Covid-19 põdemist

PM Tervis
Copy
Väsimus ja keskendumisvõime halvenemine muudavad raskeks eeskätt just õppurite elu.
Väsimus ja keskendumisvõime halvenemine muudavad raskeks eeskätt just õppurite elu. Foto: Shutterstock

Mainekas ajakirjas Nature Medicine avaldatud artikkel pika Covidi kohta kirjeldab püsivaid sümptomeid kuus kuud pärast kodus haiguse põdemist.

Norras Bergenis jälgiti nakatunud patsiente alates esimesest pandeemialainest, vahendab Medical Xpress.

«Peamine uudne leid on see, et enam kui 50 protsendil kuni 30-aastastest noortest täiskasvanutest, kes olid kodus isoleeritud, on püsivad sümptomid kuus kuud pärast kerget kuni mõõdukat haigust,» selgitab rühma juht professor Nina Langeland.

Kõige sagedasemad sümptomid olid lõhna- ja/või maitsetaju kadu, väsimus, õhupuudus, keskendumisvõime halvenemine ja mäluhäired.

«Kodus isoleeritud patsientidel esines märkimisväärne seos antikehade kõrge taseme ja sümptomite vahel, sümptomite muud riskifaktorid olid astma või muu krooniline kopsuhaigus,» ütleb professor Rebecca Cox, Bergeni ülikooli ja Haukelandi ülikooli haigla gripikeskuse juhataja ja uurimisrühma kaasjuht.

Mäluhäired ja keskendumisraskused

Haiglaravi vajaduseta põdenud Covid-19 patsientidest koges 30 protsenti väsimust, mis oli kõige sagedasem sümptom. Alla 16-aastastel lastel esines pikaajalisi sümptomeid vähem kui täiskasvanutel, kuid dotsent Bjørn Blomberg ja artikli peamine autor rõhutavad, et mäluhäirete ja keskendumisraskuste sümptomid on eriti murettekitavad kooliõpilaste või tudengite jaoks ning rõhutab vaktsineerimise tähtsust Covid-19 pikaajaliste tervisemõjude ennetamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles