Saa teada, kuidas tekivad koroonaviiruse erinevad tüved (1)

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Koroonaviiruse erinevad variandid tekivad peremeesorganismis paljunedes ja mutateerudes, kirjutab CNN Health

Kõik viirused muteeruvad pidevalt, kui nad peremeesorganismis paljunevad — mida rohkem nakatunud inimesi, seda suurem on võimalus, et viirus areneb protsessi käigus. 

«Mida kauem viirus inimese kehas on ja antikehareaktsioonidega võitleb, seda suurem on võimalus, et tekivad uued variandid,» sõnas Lõuna-Aafrika riikliku nakkushaiguste instituudi viiruste ekspert Penny Moore.

Mutatsioonid annavad viirusele eelise — võime kiiremini paljuneda või immuunsüsteemi eest peitu pugeda. Seetõttu peavad tervishoiueksperdid üle maailma ülioluliseks vaktsineerimist. «See on ainus võimalus kuidas aeglustada ja peatada variantide levikut ja vähendada infektsioone,» lisas Moore. 

«Praegused andmed näitavad, et USA-s kasutusloa saanud Covid-19 vaktsiinid pakuvad kaitset enamike USA-s levivate variantide eest. Osad variandid võivad aga mõnel inimesel põhjustada haigestumist ka pärast täielikku vaktsineerimist. Neid nimetatakse vaktsiinide läbimurdejuhtumiteks,» ütles Haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) pressiesindaja Jade Fulce.

Ohtlikuks muudab olukorra fakt, et mõned mutatsioonid tegutsevad organismis nähtamatult ja hiilivad kõrvale immuunsüsteemist. «Võimalus immuunsüsteemi eest varjuda on see, mis meid nende variantide puhul tegelikult hirmutab,» lisas viiruste ekspert Penny Moore.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles