Teadlased tuvastasid teguri, mis suurendab vastuvõtlikkust koroonaviirusele

PM Tervis
Copy
Köha.
Köha. Foto: Shutterstock

E-sigarettide kasutamine ehk veipimine kahjustab kopse. Mõningad tõendid näitavad, et e-sigareti tarvitajate seas on suurenenud Covid-19 risk, vahendab Medical Xpress.

Uued uuringud valgustavad teemat, näidates, et kokkupuude e-sigareti auruga suurendab koroonaviiruse retseptorite taset isaste hiirte kopsudes, eriti kui aurus on nikotiini. See võib hõlbustada viirusega nakatumist. Tulemused avaldati ajakirjas Journal of Investigative Medicine.

Kasutades ogalaadset valku oma pinnal nagu võtit, seondub koroonaviirus ACE-2 retseptoriga, mida on leitud vooderdamas meie hingamisteid – sellega avaneb tee kopsurakkudesse.

«On tõestatud, et sigaretisuitsetajate kopsudes on kõrgem ACE-2 sisaldus ja et suitsetamine on teadaolev kopsuhaiguse ja nakkuse riskifaktor,» ütleb dr Pawan Sharma, uuringu üks autoritest. «Tahtsime teada, kas e-sigarettide puhul täheldatakse sarnast efekti ja kas mõjud on isastel ja emastel erinevad.»

Teadlased paigutasid emased või isased hiired automaatse süsteemiga kasti, mis väljutas täpselt kontrollitud kogustes e-sigareti auru koos nikotiiniga või ilma 30 minutit kaks korda päevas 21 päeva jooksul. Võrreldes toaõhku hingavate kontrollhiirtega oli e-sigareti auruga kokku puutunud hiirtel kopsukoe põletik ja vähenenud kopsufunktsioon, mis kinnitas auru sisse hingamise ohtusid. Neid mõjusid täheldati olenemata sellest, kas aurule oli lisatud nikotiini või mitte, viidates e-sigareti aurudes leiduvate kemikaalide olemuslikult kahjulikule koostisele.

Samuti suurenes ACE-2 retseptorite hulk auruga kokku puutunud isaste ja emaste kopsudes. Kuigi käesolevas uuringus seda ei testitud, võib ACE-2 retseptori kõrgem tase hõlbustada viiruse sisenemist hingamisteedesse, suurendades vastuvõtlikkust infektsioonidele.

Nikotiini sisaldus aurus suurendas veelgi ACE-2 retseptorite hulka, eriti isastel hiirtel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles