Teadlased tuvastasid 200 ravimit, mida on võimalik kasutada Covid-19 vastu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Cambridge'i teadlased on tuvastanud 200 heakskiidetud ravimit, mida on võimalik kasutada Covid-19 vastu, neist 40 testitakse praegu kliinilistes uuringutes, kirjutab Medical Xpress

Ajakirjas Science Advances avaldatud uuringus kasutas Cambridge'i ülikooli Milneri terapeutilise instituudi ja Gurdoni instituudi teadlaste juhitud meeskond SARS-CoV-2-s osalevate valkude tervikliku kaardi loomiseks arvutusbioloogia ja masinõppe kombinatsiooni.

Tehisintellekti kasutades uuritakse valke, mis aitavad peremeesrakku tungida kui ka infektsiooni tagajärjel tekkivate valkudeni. Uurimismeeskond tuvastas 200 heakskiidetud ravimit, mis võiksid olla Covid-19 vastu tõhusad. 40 neist on kliiniliste uuringute faasis. 

Teadlased katsetasid, et malaariavastane ravim ja reumatoidartriidi raviks kasutatav ravim suutsid Covid-19 viirust pärssida. 

«Vaadates üle tuhandeid valke, millel on SARS-CoV-2 infektsioonis mingisugune roll, kas siis aktiivselt või infektsioonide tagajärjel, oleme suutnud luua võrgustiku, mis paljastaks seose nende valkude vahel,» sõnas professor Tony Kouzarides.

Ravimid klassifitseeriti selle jägi, millised on suunatud viiruse replikatsioonile ja immuunvastusele. Seejärel võtsid nad alamhulga viiruse replikatsiooniga seotud inimesi ja testisid neid rakuliinide abil. 

Erilist tähelepanu väärisid kaks ravimit, sulfasalasiin, mida kasutatakse reumatoidartriit ja Crohni tõve raviks ja proguaniil (malaariavastane ravim). Nendest võib abi olla nii Covid-19 infektsiooni ennetamisel kui ka ravis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles