Aafrika on koroonaviiruse delta tüve küüsis (1)

Copy
Vaktsineerimine Ugandas.
Vaktsineerimine Ugandas. Foto: Hajarah Nalwadda/Scanpix

Aafrikat on tabanud uus, delta tüvest kantud koroonaviiruse laine ning tõusul on nii nakatumine, haiglapatsientide arv kui suremus.

Uue nakkuslaine eesotsas on Lõuna-Aafrika Vabariik, kus haigusjuhtude arv kahekordistub iga kolme nädalaga, selgub Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) andmeist.

«Aafrika kolmanda laine kiirus ja skaala on hoopis hullemad, kui me varem näinud oleme,» ütles WHO regionaaldirektor doktor Matshidiso Moeti.

Delta tüvest on teada antud 16 Aafrika riigis ja see on saanud dominantseks LAV-is, mis moodustab üle poolte Aafrika uutest nakkusjuhtudest. Ugandas tuvastati delta tüvi 97 protsendil ja Kongos 79 protsendil sekveneeritud proovidest, teatas WHO.

«Nakkavamate tüvede metsik levik viib ohu Aafrikas täiesti uuele tasemele,» ütles Moeti. «Rohkem nakkusi tähendab rohkem tõsiseid haigestumisi ja rohkem surmasid, seega peavad kõik otsekohe tegutsema ja tugevdama ennetusmeetmeid, et peatada hädaolukorra muutumine tragöödiaks.»

Aafrika 1,3 miljardist elanikust on vähemalt ühe vaktsiinidoosi saanud vähem kui kaks protsenti.

Reedel teatati LAV-is 20 000 uuest nakkusjuhtumist, kokku on riigis tuvastatud 1,9 miljonit nakatumist, surnud on 66 323 inimest. Aafrikas kokku on tuvastatud 5,5 miljonit nakatumist, teatas Haiguste kontrolli ja ennetamise Aafrika keskus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles