Uues uuringus selgus, millest sõltub kaitse Delta tüve vastu

PM Tervis
Copy
vaktsineerimine
vaktsineerimine Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Vaktsiinid toimivad Delta tüve vastu hästi, aga nende kaitse näib sõltuvat suuresti sellest, kas vaktsineerimiskuur on läbitud, kirjutab Business Insider.

Neljapäeval ajakirjas Nature avaldatud uuringust selgus, et vaid üks annus Pfizeri või AstraZeneca vaktsiini, mis mõlemad vajavad kahte annust, andis Delta tüve vastu nõrgapoolse kaitse.

Teadlased tegid laboratoorsed katsed, võttes vereproovid inimestelt, kes olid saanud eelmainitud vaktsiine. Pärast ühekordset annust olid vaid 10 protsendil tekkinud antikehad, mis neutraliseerisid Delta variandi – märk sellest, et need isikud on kaitstud sümptomaatilise infektsiooni eest. Pärast kahte annust olid 95 protsendil proovidest tekkinud neutraliseerivad antikehad Delta vastu.

Teadlased jõudsid järeldusele, et Delta variant pääseb osaliselt vaktsiinide immuunsuse eest.

Kuigi selliste laborikatsete tulemused ei pruugi ilmtingimata olla ühesed argielus toimuvaga, on teised uuringud näidanud samamoodi, et Delta vastu adekvaatse kaitse tagamiseks peaks olema läbitud terve vaktsiinikuur.

Mais tehtud Ühendkuningriigi analüüs näitas, et Pfizeri või AstraZeneca vaktsiini ühekordne annus oli Delta põhjustatud sümptomaatilise Covid-19 vastu vaid 33 protsendil juhtudest efektiivne. Pärast kahte annust tõusis see efektiivsus Pfizer'i vaktsiini puhul 88 protsendini ja AstraZeneca korral 60 protsendini.

Kaks Pfizeri vaktsiini annust olid Delta tüve puhul ka hospitaliseerimise ennetamisel 96 protsenti tõhusad, AstraZeneca vaktsiini kaks annust olid sama standardi järgi umbes 92 protsenti efektiivsed.

Kanada eksperthinnagut ootavas uuringus leiti, et Pfizer'i üks annus oli kaks nädalat pärast vaktsineerimist Delta põhjustatud sümptomaatiliste infektsioonide ennetamisel 56 protsenti tõhus. See määr oli uuringu kohaselt AstraZeneca puhul 67 protsenti ja Modernal 72 protsenti.

Sama uuring näitas, et pärast kahte annust oli Pfizeri vaktsiin Delta põhjustatud sümptomaatiliste infektsioonide vastu 87 protsendil juhtudest tõhus. Kuid teaduritel ei olnud piisavalt andmeid AstraZeneca ja Moderna kohta.

Kokkuvõttes näitavad uuringud, et osaliselt vaktsineeritud inimesed võivad olla sümptomaatiliste Covid-19 juhtude suhtes haavatavamad kui eelmistel kuudel, kuna Delta on muutunud domineerivaks tüveks paljudes riikides, sealhulgas Suurbritannias ja USAs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles