EMA hinnangul ei tohi teatud haiguse korral Jansseni vaktsiini saada

PM Tervis
Copy
Jansseni Covid-19 vastane ühedoosiline vaktsiin.
Jansseni Covid-19 vastane ühedoosiline vaktsiin. Foto: Shutterstock

Euroopa ravimiameti riskihindamise komitee (PRAC) hinnangul ei tohi Jansseni Covid-19 vaktsiiniga vaktsineerida inimesi, kellel on varasemalt esinenud kapillaaride lekke sündroom. Kapillaaride lekke sündroom lisatakse ravimiteabesse uue kõrvaltoimena ja hoiatusena, vahendab ravimiamet.

Komitee hindas kapillaaride lekke sündroomi kolme juhtu, mis tekkisid kahe päeva jooksul pärast Jansseni vaktsiiniga vaktsineerimist. Ühel neist juhtudest oli kapillaaride lekke sündroom vaktsineeritul esinenud ka varasemalt ning kaks juhtu lõppesid surmaga. 21. juuni 2021 seisuga on maailmas Jansseni vaktsiini tehtud üle 18 miljoni annuse.

Kapillaaride lekke sündroom on väga harva esinev tõsine seisund, mis on tingitud vedeliku lekkest väikestest veresoontest (kapillaaridest) ning põhjustab peamiselt käte ja jalgade turset, vererõhu langust, vere paksenemist ja albumiini vähesust veres. Tervishoiutöötajad peaksid olema teadlikud kapillaaride lekke sündroomi tekke võimalusest ja sümptomitest ning arvestama selle taastekke riskiga inimestel, kellel seda on varem esinenud.

Jansseni vaktsiiniga vaktsineeritud inimesed peavad pöörduma koheselt arsti poole, kui mõned päevad pärast vaktsineerimist tekivad neil järsku käte või jalgade turse või kehakaalu tõus. Nende sümptomitega kaasneb sageli minestamine vererõhu languse tõttu.

PRAC jätkab juhtude hindamist ja vajadusel annab uued soovitused. Jansseni müügiloa hoidja peab PRACile esitama andmed kapillaaride lekke sündroomi võimaliku tekkemehhanismi kohta vaktsineerimise järgselt.

Sarnane hoiatus on hiljuti lisatud teisele Covid-19 vaktsiinile – Vaxzevria (AstraZeneca vaktsiin).

Teave vaktsineeritavale

  • Üksikutel juhtudel on Jansseni vaktsiiniga vaktsineeritud inimestel tekkinud kapillaaride lekke sündroom.
  • Jansseni vaktsiini ei tohi teha neile, kellel on varasemalt esinenud kapillaaride lekke sündroomi.
  • Kapillaaride lekke sündroom on tõsine seisund. Selle tekkerisk on väga väike, kuid siiski tuleb olla teadlik sündroomi sümptomitest, et nende tekkides pöörduda kiirelt haiglasse või kutsuda kiirabi ravi saamiseks ja tüsistute vältimiseks.
  • Kohene arstiabi on vajalik, kui mõne päeva jooksul pärast vaktsineerimist tekivad järgmised sümptomid koos minestamise/minestamistundega (vererõhu langusest).
  • Kiiresti tekkiv käte ja jalgade turse.
  • Kiiresti tekkiv kehakaalu tõus.

Kui teil on lisaküsimusi, rääkige oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles