Kaja Kallas: kolmanda laine ajal jäävad paljud uksed avatuks vaid vaktsineeritutele (26)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Arvo Meeks / LEPM

Peaminister Kaja Kallas kirjutas sotsiaalmeedias, et kui sügisel jõuab Eesti viiruse tõttu taas keerulisse seisu, siis valitsus kehtestab korra, kus paljud uksed jäävad avatuks vaktsineeritutele, koroonaviiruse läbi põdenutele ja nendele, kellel on ette näidata värskelt negatiivne testitulemus.

«Olime rohelisel ohutasemel 22. juunist ehk kolm nädalat, aga viirus pole paraku meie seast endiselt kuskile kadunud, vaid vastupidi – on vargsi uuesti jõudu kogumas. Haigestumine on senisest oluliselt nakkavama Delta tüve tõttu hakanud taas kasvama ning terviseamet prognoosib, et juba juuli lõpus võib taas näha üle 100 nakatunuga päevi,» kirjutas Kallas. 

Ta toonitas, et Eestis on Delta tüvi muutunud domineerivaks ja see on viinud selgelt kasvutrendi ka nakkuskordaja R. Võrreldes eelmise nädalaga suurenes uute juhtude arv ligi 33 protsendi võrra. «Need on murettekitavad arengud,» lausus Kallas. 

«Õnneks on olemas lahendus – vaktsineerimine. See on lihtsam ja kindlaim ning õigupoolest ainus viis kaitsta end ja oma lähedasi raske haigestumise eest,» kirjutas peaminister ja lisas, et vaktsineerimine on ühtlasi ainus viis, kuidas kaitsta Eesti ühiskonda ja majandust uue sulgemise eest. 

Uus koroonaviiruse laine tuleb, selles ei maksa kahelda. Küsimus on, milline saab olema igaühe roll selle peatamises.

Kallase sõnul ei saa riik vaba aja veetmisvõimalusi, spordisaale, ostukeskusi, restorane lõputult kinni panna ja lahti teha. «Vaktsineerimine on Eestis kõigile kodulähedaselt kättesaadav ja tasuta. Igaühel on võimalus end vaktsineerida,» toonitas peaminister. 

«Kui sügisel jõuab Eesti viiruse tõttu taas keerulisse seisu, siis plaanime valitsusega kehtestada korra, kus me ei lähe sulgemise teed, aga paljud uksed jäävad avatuks vaktsineeritud inimestele, neile, kes on koroonaviiruse läbi põdenud, ja nendele, kellel on ette näidata värskelt negatiivne testitulemus – ehk kõigile neile, kes suudavad tõestada, et pole nakatunud,» kinnitas Kallas. 

Vaktsineerimine jääb jätkuvalt vabatahtlikuks, aga vaktsineeritud inimesed saavad eelise ning peaminister loodab, et kõik mõistavad, et see on ühiskonna toimimise seisukohast hädavajalik.

«Uus koroonaviiruse laine tuleb, selles ei maksa kahelda. Küsimus on, milline saab olema igaühe roll selle peatamises ja milline saab välja nägema elu koroonaviirusega,» rääkis Kallas. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles