Teadlane tõi välja teguri, mis võib aidata kaasa ohtlikuma koroonatüve tekkele

PM Tervis
Copy
Koroonaviirust ründavad antikehad.
Koroonaviirust ründavad antikehad. Foto: Shutterstock

Euroopa kliinilise mikrobioloogia ja nakkushaiguste kongressil (ECCMID) esitatud andmed pakuvad tõendeid, et kaugelearenenud HIViga patsientide immuunsüsteemi võimetus kõrvaldada SARS-CoV-2 nakkus võib luua tingimused, mis viivad ohtlike viirusmutatsioonide tekkeni, vahendab Pharmacy Times.

«SARS-CoV-2 võib ühe inimese sees muteeruda ulatuslikult, kui nakkus püsib,» ütles pressiteates professor Alex Sigal Berliinis asuvast Max Plancki nakkushaiguste ja bioloogia instituudist.

Dr Sigal tutvustab kaugelearenenud HIVga patsiendi juhtumit – hoolimata kergest Covid-19 põdemisest andis ta SARS-CoV-2 positiivse testi 216 päeva jooksul. Genoomi järjestus näitas patsiendi SARS-CoV-2 viiruspopulatsioonis aja jooksul muutusi, mis hõlmas mitmeid mutatsioone võtmekohtades, sealhulgas ogavalgus, mida SARS-CoV-2 kasutab inimrakkudesse sisenemiseks. Arenenud viirust testiti ja ilmnes ka selle paranenud võime pageda antikehade eest.

«Sellised leiud rõhutavad vajadust tagada, et kõigil HIV-nakkusega inimestel oleks asjakohane ravi. Kui ei, siis on võimalik, et potentsiaalselt tugevamad variandid kui praegu ringlevad, võivad levida inimestelt, kelle immuunsüsteem on tõsiselt kahjustatud,» selgitab ta.

HIVi kontroll retroviirusevastase raviga võib olla võti SARS-CoV-2 sellise arengu ärahoidmiseks kaugelearenenud HIVga patsientidel, nentis teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles