Venemaa ei kaalu hetkel välismaiste vaktsiinide tunnustamist (1)

Copy
Vaktsineerimine Venemaal
Vaktsineerimine Venemaal Foto: Evgeny Sinitsyny/Scanpix

Venemaa ei plaani hetkel lubada välismaiste Covid-19 vaktsiinide kasutamist, hoolimata vaktsineerimiskampaania venimisest.

Venemaa, kelle vaktsiin Sputnik V ei ole EL-is heakskiitu saanud, ei aruta hetkel Brüsseliga vaktsiinide vastastikust tunnustamist, ütles neljapäeval Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

Vene tervishoiuametnikud registreerisid neljapäeval 791 Covid-19 surma viimase 24 tunni jooksul. Kreml on üritanud tulla toime ulatusliku vaktsiinivastase hoiakuga. Vaid 20 protsenti venelastest on saanud vähemalt ühe vaktsiinisüsti.

Kui Peskovilt küsiti, kas välismaiste firmade vaktsiinide lubamine ei annaks venelastele suuremat valikut ja veenaks neid süsti saama, vastas Kremli pressiesindaja, et Venemaal on piisavalt kodumaiseid vaktsiine.

«Meil on neli oma vaktsiini,» vastas ta. «Kas see pole valik?»

Lisaks Sputnik V-le on Venemaal registreeritud EpiVacCorona, CoviVac ja Sputnik Light vaktsiinid. Nendest viimane on Sputnik V üheannuseline variant.

Kuigi praegu seda ei arutata, siis loodetavasti võivad Brüssel ja Moskva arutada vaktsiinide vastastikust tunnustamist tulevikus, lisas Peskov.

Sputnik V on saanud ekspertidelt heakskiidu ning Venemaa president tituleeris selle «maailma parimaks vaktsiiniks».

Venelased ise nii veendunud selles ei ole, kuna paljude sõnul eelistaksid nad Lääne vaktsiini ning 54 protsenti venelastest ei kavatse üldse ennast vaktsineerida.

Euroopa Ravimiamet (EMA) tegeleb Sputnik V ja Sinovaci uuringutega ning on ühe sammu kaugusel ametliku heakskiidu taotlemisest.

Sputnik V on saanud heakskiidu 67 riigis, sealjuures Valgevenes, Armeenias, Venezuelas ja Iraanis, kuid ka Argentinas, Brasiilias, Indias ja Pakistanis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles