Uuringus selgus, kui palju toodab Pfizeri vaktsiin antikehi võrreldes Hiina Sinovaciga

Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Shutterstock

Pfizer-BioNTechi koroonavaktsiini saanud inimestel tekib umbes kümme korda rohkem antikehi kui Hiina Sinovaciga kaitsepoogitutel, näitab Hongkongi uuring, mis ilmus neljapäeval ajakirjas Lancet Microbe.

Hongkongi ülikooli (HUK) teadlaste töö aluseks on 1442 tervishoiutöötaja andmed.

Teadlased rõhutavad, et antikehad ei ole ainus vaktsiini tõhususe näitaja, kuid hoiatavad siiski, et töös välja tulunud erinevused neutraliseerivate antikehade kontsentratsioonis osutavad olulisele erinevusele vaktsiinide efektiivsuses.

Sinovaciga süstitud inimestel on antikehade tase sarnane või madalam kui patsientidel, kes on haiguse edukalt läbi põdenud.

Uuring on järjekordne tõend, et uudne mRNA tehnoloogia, mida kasutavad BioNTech ja Moderna, pakub koroonaviiruse ja selle variantide vastu paremat kaitset kui traditsioonilised meetodid, mis kasutavad inaktiveeritud viiruseosakesi.

Traditsiooniliste vaktsiinide tootmine on odavam ning nende transport ja säilitamine lihtsam, seetõttu on need hädavajalikud vaesemates riikides pandeemiaga võitlemiseks.

Epidemioloog Ben Cowling, üks uurimistöö autoreist, rõhutas, et inimesed ei tohiks loobuda laskmast end Sinovaci vaktsiiniga kaitsepoookida, kui teist võimalust ei ole, sest ka selle kaitse on parem kui vaktsineerimata jätmine.

«Inakviveeritud vaktsiiniga saab päästa palju-palju elusid,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles