Uus «soe vaktsiin» tekitas tugeva immuunvastuse kõikide murettekitavate tüvede vastu (3)

PM Tervis
Copy
Soojem kliima tagab paremad ellujäämisvõimalused.
Soojem kliima tagab paremad ellujäämisvõimalused. Foto: Shutterstock

Uued vaktsiinipreparaadid vallandasid hiirtel tugeva immuunvastuse, kaitsesid viiruse eest hamstreid ja püsisid stabiilsena temperatuuril 37 kraadi kuni kuu ja 100 kraadi juures kuni 90 minutit, kirjutatakse teadusajakirjas ACS avaldatud eelretsenseeritud uuringus.

Austraalia riiklikul teadusagentuuril CSIRO oli oluline roll India teadusinstituudi IISc ja idufirma Mynvax välja töötatud kuumakindlate Covid-19 vaktsiinipreparaatide hindamisel kõigi praeguste murettekitavate SARS-CoV-2 tüvede suhtes.

Enamik vaktsiine vajab tõhususe tagamiseks jahutamist, näiteks Oxford-AstraZeneca vaktsiini tuleb hoida vahemikus 2–8 kraadi ja Pfizeri annused vajavad spetsiaalset külmhoidlat temperatuuril -70 kraadi.

CSIRO projektijuht ja kaasautor dr S.S. Vasan ütles, et Mynvaxiga vaktsineeritud hiirtel tekkis tugev immuunvastus kõigile elusviiruse variantidele.

«Meie andmed näitavad, et kõigi testitud Mynvaxi preparaatide tulemuseks on antikehad, mis on võimelised murettekitavate Alfa, Beeta, Gamma ja Delta SARS-CoV-2 variantide järjepidevaks ja tõhusaks neutraliseerimiseks,» ütles dr Vasan Medical Xpressis.

CSIRO tervise- ja bioohutuse direktor dr Rob Grenfell ütles, et pandeemia on näidanud ülemaailmse teaduskoostöö vajadust, et lahendada pakiline vajadus mitme kulutõhusa Covid-19 vaktsiini ja ravimi järele.

«Termostabiilne või «soe vaktsiin» on kriitilise tähtsusega äärmiselt kuuma kliimaga kaugetes või piiratud ressurssidega kohtades, kus puuduvad usaldusväärsed külmhoonete tarneahelad, sealhulgas Austraalia tagamaal ja Indo-Vaikse ookeani piirkonnas asuvad kogukonnad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles