Iisrael jätab vähihaiged kolmanda koroonavaktsiini süstita

Copy
Vaktsineerimine Iisraelis
Vaktsineerimine Iisraelis Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/Scanpix

Iisrael tegi oma kolmanda vaktsiinisüsti poliitikas sammu tagasi, kinnitades pühapäeval vastupidiselt varasemale, et vähipatsientide puhul piisab kahest vaktsiiniannusest.

Iisrael alustas sel nädalal kolmanda Pfizer/BioNTechi koroonavaktsiini doosi manustamist nõrgenenud immuunsüsteemiga patsientidele, kuna nakatumus riigis kasvab.

Kohesele kolmandale vaktsiinidoosile pidid algselt kvalifitseeruma siirdatud südame, kopsu ja neeruga inimesed ning osa vähihaigeid.

Terviseministeerium teatas aga pühapäeval, et pärast sadade onkoloogiaosakondade patsientide andmete ülevaatamist on antud soovitus vähihaigeid täiendavalt mitte vaktsineerida.

«Ligi 90 protsendil kemoteraapiat saanud patsientidest tekkisid pärast (kahe annusega) vaktsineerimist antikehad ja antikehade tase püsis selle järel mitu kuud kõrge,» selgitas ministeerium otsust.

Iisrael asus juba aasta alguses juhtima maailma riikide seas vaktsineerimise edetabelit. 

Iisraeli on laialdaselt kiidetud maailma ühe kiireima vaktsineerimiskampaania käivitamise eest seoses sellega, et nad tagasid Pfizerilt regulaarsed vaktsiinitarned, andes vastutasuks vaktsineerimisest saadud andmeid.

Kuid Iisraelis on nakkusmäärad järsult tõusnud, mis on tingitud väga kergesti ülekantavast Delta-variandist, kirjutas Postimees 12. juulil. Haigestumiste arv on tõusnud rohkem kui 400ni päevas pärast mitmeid nädalaid, kui nakatunute arv oli kõigest ühekohaline. Siiski on ainult 47 juhtumit 4000 aktiivsest riiklikust juhtumist seotud tõsise haigestumisega, kusjuures tervishoiueksperdid rõhutavad, et Pfizeri kahe annuse vaktsiin pakub jätkuvalt tugevat kaitset haiglaravi ja surmajuhtumite vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles