New Scientist Mediteerimine võib põhjustada ärevust ja depressiooni

Clare Wilson
, New Scientist, kaasautor
Copy
Entusiasm meditatsiooni suhtes võib osaliselt tuleneda kasvavast teadlikkusest antidepressantide kõrvaltoimete kohta, ning raskustest, millega mõned inimesed nende tarvitamise lõpetamisel rinda pistma peavad. Pilt on illustratiivne.
Entusiasm meditatsiooni suhtes võib osaliselt tuleneda kasvavast teadlikkusest antidepressantide kõrvaltoimete kohta, ning raskustest, millega mõned inimesed nende tarvitamise lõpetamisel rinda pistma peavad. Pilt on illustratiivne. Foto: JAGADEESH NV

Teadvelolekusse ehk mindfulnessi suhtutakse tavaliselt kui lihtsasse stressimaandajasse, kuid selgub, et mõnikord võib see inimestele hoopis negatiivselt mõjuda.

Umbes üks 12 inimesest, kes meditatsiooni proovib, kogeb sellega seoses soovimatut negatiivset mõju – tavaliselt depressiooni või ärevuse süvenemist või isegi nende seisundite esmakordset ilmnemist.

«Enamikule inimestest mõjub see küll hästi, kuid teadvelolek on kahtlemata ülespuhutud tehnika ning see ei ole universaalselt hea,» ütleb Miguel Farias Coventry Ülikoolis Suurbritannias, üks uuringu autoritest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles