Taiwan andis kohapeal toodetud koroonavaktsiinile kasutusloa

Copy
Vaktsineerimine Taiwanis
Vaktsineerimine Taiwanis Foto: Daniel Ceng Shou-Yi/Scanpix

Taiwani valitsus teatas esmaspäeval, et andis erakorralise kasutusloa Medigeni kohapeal toodetud koroonaviiruse vaktsiinile, ning ekspertide teatel on selle tõhusus sarnane AstraZeneca vaktsiini omaga.

Otsus on positiivne signaal Taiwanile, mis on püüdnud läbi raskuste hankida piisavalt vaktsiini oma 23 miljoni elaniku jaoks.

Medigen Vaccine Biologics korporatsiooni vaktsiini, ametliku nimega MVC-COV1901, kliinilised katsed pole veel lõppenud, kuigi juunis avaldati teise faasi tulemused, mis olid paljutõotavad.

Taiwani tervishoiuministeerium teatas, et ekspertide paneel kiitis pühapäeval vaktsiini kasutamise heaks ning esimesed kaitsesüstid tehakse juba augustis.

Infot vaktsiini tõhususe kohta ei avaldatud, kuid tervishoiuministeeriumi teatel pole Medigeni antikehade tõhusus «madalam Oxford-AstraZeneca vaktsiinist, mida inimestele manustatud on».

«Mingeid suuri ohte pole,» lisas ministeerium.

Tervishoiuminister Chen Shih-chung ütles, et «tootmisvõimsuse suurendamine võtab aega», kuid esimesi väikseid partiisid võib oodata augustis.

Medigen pakub «mRNA vaktsiini», mis õpetab keha immuunsüsteemi tundma ära ogavalgu, mida koroonaviirus kasutab rakkude ülevõtmiseks.

Vaktsiin manustatakse üle 20-aastastele inimestele kahes jaos.

Medigenil on palutud aasta jooksul esitada igakuised ohutus- ja tõhususaruanded, lisas tervishoiuministeerium.

Taiwani valitsus on sõlminud lepingu viie miljoni doosi Medigeni vaktsiini ostmiseks ning samas mahus ostetakse vaktsiini ka teiselt kohalikult tootjalt United Biomedicalilt, kelle vaktsiinile seni erakorralist kasutusluba antud pole.

Taiwani kiideti mullu ühe parima pandeemiale reageerijana, kus esimesele viirusepuhangule kohe jaole saadi ning viiruse levikut hoiti pea aasta kontrolli all rangete karantiininõuete ja kontaktsete tuvastamisega.

Kuid mais lennukipilootidelt alguse saanud viirusepuhang tõi kaasa haiguse laialdase leviku ja saarel on praeguseks tuvastatud pea 15 000 nakatunut ning viiruse tagajärjel on surnud pea 800 inimest.

Taiwan oli saanud vaid 726 000 vaktsiinidoosi, enne seda kui USA ja Jaapan annetasid hiljuti vastavalt 2,5 miljonit ja 3,37 miljonit doosi.

Taipei süüdistas Pekingit Pfizer-BioNTechi vaktsiini hankimise takistamises Saksamaa BioNTechilt, kuni kaks Taiwani tehnohiidu jõudsid kokkuleppele ettevõtte Shanghaiis asuva edasimüüjaga.

Foxconn ja Taiwani pooljuhtide tootja, kaks maailma suurimat mikrokiipide tootjat, teatasid eelmisel nädalal, et annetavad pärast lepingu sõlmimist Fosun Pharmaga kumbki valitsusele viis miljonit vaktsiinidoosi.

Kuid Taiwan vajab veel vaktsiine, et pookida kogu saareriigi 23 miljonit elanikku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles