India koroonasurmade arv on ametlikest andmeist kümme korda suurem (1)

Copy
India naine saamas koroonavaktsiini.
India naine saamas koroonavaktsiini. Foto: DIVYAKANT SOLANKI/Scanpix

Indias koroonaviiruse tagajärjel surnute arv on kuni kümme korda suurem, kui ametlikult teatatud 415 000 ning on seega ilmselt suurim humanitaarkatastroof riigi iseseisvumisest alates, teatas teisipäeval rühm Ühendriikide teadlasi.

Globaalse arengukeskuse uurimuse hinnang viirusesurmade osas on seni kõrgeim 1,3 miljardi elanikuga riigi viirusesurmadele antud hinnangutest. India on toibumas kohutavast viirusepuhangust aprillis ja mais, mida võimendas veelgi viiruse deltavariant.

Uuringus analüüsiti andmeid pandeemia algusest kuni selle aasta juunini ning leiti, et arvatavalt on viiruse tagajärjel surnud 3,4 kuni 4,7 miljonit inimest.

«Tõeline surmade arv on ilmselt mitu miljonit, mitte sadu tuhandeid inimesi, mis teeb sellest vaieldamatult India kõige hullema tragöödia alates riigi jagunemisest ja iseseisvumisest,» kinnitasid teadlased.

Indias on ametlikel andmetel viiruse tagajärjel surnud veidi üle 414 000 inimese, mis on maailmas suuruselt kolmas arv USA 609 000 ja Brasiilia 542 000 inimese järel.

Eksperdid on juba kuid kahelnud India viirusesurmade tegelikus arvus, süüdistades selles aga ülekoormatud tervishoiusüsteemi, mitte sihilikku valeinfo edastamist.

Mitmed India osariigid on viimastel nädalatel korrigeerinud viiruse tagajärjel surnute arve, lisades «tagantjärele» surnute hulka veel tuhandeid inimesi.

Arengukeskuse raport põhines täiendavatel surmadel, milles võrreldi surnud inimeste arvu kriisieelse surmade arvuga.

Autorid, kelle hulgas oli ka valitsuse endine majandusnõunik Arvind Subramanian, andsid hinnangu, analüüsides registreeritud surmade arvu mõnes osariigis ja lisaks regulaarseid riiklikke majandusnäitajaid.

Teadlased, kelle hulka kuulus ka Harvardi ülikooli ekspert, kinnitasid, et statistiliselt täpne surmade arvu prognoos on keeruline.

«Kuid kõigi ennustuste kohaselt on pandeemia surmade arv suure tõenäosusega kordi suurem ametlikest andmetest,» ütlesid nad.

Prantsuse arenguinstituudi India demograafia ekspert Christophe Guilmoto prognoosis juulis, et mai lõpuks oli viiruse tagajärjel surnud umbes 2,2 miljonit inimest.

India surmade arv miljoni elaniku kohta oli vaid pool maailma keskmisest ning Guilmoto sõnul «on selline madal arv vastuolus kriisi ulatusega, mis puudutab pea kõiki India perekondi kogu riigis».

Guilmoto meeskond järeldas, et ametlikult on registreeritud vaid üks koroonasurm seitsmest.

USA tervisemeetrika instituudi hinnangul võib viiruse tagajärjel surnute arv olla suurem kui 1,25 miljonit inimest.

India tervishoiuministeerium hurjutas juunis ajakirja «The Economist» avaldatud artikli eest, milles öeldi, et tegelik viirusesurmade arv on ametlikest andmetest viis kuni seitse korda suurem, nimetades artiklit «spekulatsiooniks» ja «valeinfoks».

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) mais avaldatud raporti kohaselt oli maailmas viiruse tagajärjel või muudel põhjustel surnud inimeste arv ametlikust statistikast kolm korda suurem.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles