Jansseni vaktsiin võib jääda Delta tüve suhtes nõrgaks ja vajada teist annust (1)

PM Tervis
Copy
Jansseni koroonavaktsiin.
Jansseni koroonavaktsiin. Foto: Dipendra Rokka/Scanpix

Johnson & Johnsoni üheannuseline koronaviiruse vaktsiin on palju vähem efektiivsem nakkavama Delta variandi suhtes kui algse viiruse vastu, kirjutab Medical Xpress

Uuringu autor Nathaniel Landau, viroloog NYU Grossmani meditsiinikoolis, ütles ajalehele The New York Times, et sõnum, mida nad tahtsid edastada, ei olnud see, et inimesed ei peaks saama J&J vaktsiini, vaid tõenäoliselt lisatakse sellele tulevikus teine J&J, Pfizeri või Moderna vaktsiinidoos. 

Uudis saabus samal ajal kui USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse direktor Rochelle Walensky ütles, et Delta variant moodustab 83% uutest juhtumitest riigis. 

Murettekitavad J&J vaktsiini leiud viitavad sellele, et 13 miljonit ameeriklast, kes on saanud J&J vaktsiini võivad vajada veel teist annust. 

Eksperdid märkisid, et kõik vaktsiinid näivad toimivat paremini, kui neid manustatakse kahes annuses.

«Mitmed ahvide ja inimestega läbi viidud uuringud on näidanud J&J vaktsiini kahe annuse kasutamisel suuremat efektiivsust,» märkis viroloog John Moore. 

Viimased järeldused vaktsiini kohta on vastuolus ettevõtte juuli alguses avaldatud väiksemate uuringute järeldustega, mis viitavad sellele, et vaktsiini üks annus toimib variandi vastu kuni kaheksa kuud pärast lasu manustamist.

Varasemate uuringutega võrreldes võib öelda, et AstraZeneca vaktsiini üks annus, mis on sarnane J & J-i löögiga, näitab ainult umbes 33-protsendilist efektiivsust Delta variandi põhjustatud sümptomaatilise haiguse vastu.

Käesolevas uuringus vaatas Landau ja tema kolleegid vereproove, mis võeti 17 inimeselt, kes olid immuniseeritud kahe mRNA vaktsiini annusega ja 10 inimeselt, kellel oli üks J&J vaktsiini annus. Tulemused näitasid, et J & J vaktsiin oli madalama efektiivsusega kui mRNA vaktsiinid (Pfizer ja Moderna) ning selle efektiivsuse langus Delta variandi suhtes oli suurem.

Timesi andmetel on mitmed uuringud näidanud, et ühe AstraZeneca vaktsiini annuse kombineerimine Pfizer-BioNTech või Moderna vaktsiinide annusega tõstab immuunvastust efektiivsemalt kui kaks AstraZeneca annust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles