Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

1,5 miljonit last kogu maailmas on Covid-19 tõttu kaotanud vanema või hooldaja

Copy
Foto: Shutterstock

Lancetis avaldatud uuringute kohaselt on üle 1,5 miljoni lapse kogu maailmas kaotanud ühe või mõlemad vanemad, hooldusõigusega vanavanema või muu sugulase Covid-19 tõttu. 

Ameerika Ühendriikides on enam kui 114 000 noort kaotanud vanema või hooldaja, vahendab The Washington Post

Arvud tulenevad teadlaste analüüsist suremuse kohta 21 riigist, 2020. aasta märtsist kuni selle aasta aprillini. Teadlaste sõnul kasvab nende noorte arv, kes on kaotanud oma peamise hooldaja. Uurijad kirjeldavad seda kui «miljonite pandeemias surnute tähelepanuta jäänud tagajärge», sest pandeemia ei näita veel raugemise märke. 

Varasemate epideemiate (näiteks HIV/AIDS, Ebola ja kopsupõletik) tõendid on näidanud, et sellistel lastel, kes on kaotanud peamise hooldaja, on suurem vaimse tervise probleemide, arengupeetuse, erinevate krooniliste haiguste, füüsilise vägivalla, vaesuse ja institutsionaliseerimise oht.

Uuringus kutsutakse inimesi, organisatsioone ja riike üles lahendama pandeemia tagajärgi, et pakkuda üksi jäänud lastele lahendusi. «Orvuks jäänute pandeemia on ülemaailmne hädaolukord ja sellises olukorras ei saa oodata,» lisas üks uuringu juhtidest. 

Tagasi üles