Kinnitatud ⟩ Koroonaviiruse leviku risk tõusis oranžile ehk kõrgele tasemele (2)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Desovahend ja kaitsemaskid.
Desovahend ja kaitsemaskid. Foto: Elmo Riig

Seoses koroonaviiruse leviku laienemisega tõusis Eesti riskitase kollaselt ehk keskmiselt tasemelt oranžile ehk kõrgele tasemele. Riskitaseme muudatuse võttis valitsus tänasel nõupidamisel teadmiseks.

Oranž ohutase tähendab, et kogukonnas levib nakatumine ka väljaspool koldeid ning koroonaviiruse leviku piiramiseks kehtestatakse piirangud. Kõigil, kes pole seda veel teinud, tuleks end vaktsineerimisega viiruse eest kaitsta.

Vaktsineerimata inimestel soovitatakse avalikes siseruumides kanda maski, vältida rahvarohkeid ja kinniseid ruume, suhelda tuttavatega õues, telefoni teel või interneti vahendusel ning võimalusel töötada kodust.

Kõigil on soovitatav toituda tervislikult, liikuda ja puhata piisavalt ning pesta käsi. Isegi kergete haigussümptomitega tuleb jääda koju, konsulteerida arstiga ja teha viiruse kahtluse korral test.

Lisaks tasub kasutada HOIA mobiilirakendust, mis annab teada, kui oled inimeste seas liikudes olnud koroonaviiruse kandjaga lähikontaktis.

Neljaastmeline riskitasemete süsteem tuleneb ühiskonnaelu korraldamise kavast koroonaviiruse tingimustes. Rohelise, kollase, oranži ja punase värviga tähistatakse vastavalt madalat, keskmist, kõrget ja väga kõrget riskitaset. Iga riskitaseme puhul on välja pakutud ka võimalikud tegevused, kuidas iga inimene, asutus ja riik saab koroonaviiruse leviku piiramisele kaasa aidata.

Riskitaseme hindamisel arvestatakse viimase seitsme päeva keskmist nakatunute ja surmade arvu. Lisaks võetakse arvesse positiivsete testide määra, hospitaliseeritud inimeste arvu, haiglaravil viibivate ja juhitaval hingamisel olevate Covid-19 patsientide arvu ning 14 päeva tuvastamata nakkusteega nakatunute osakaalu kõigist nakatunutest. Riskitaseme vaatab valitsus üle korra nädalas ja see avalikustatakse veebilehel kriis.ee.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 3119 koroonaviiruse proovi, millest esmaseid positiivseid oli 222 ehk 7,1 protsenti analüüside koguarvust. Suri üks koroonaviirusega nakatunud patsient.

Uutest nakatunutest 171 inimest ehk 77 protsenti nakatunutest on vaktsineerimata. 11 nakatunu vaktsineerimiskuur on pooleli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles