USAs ähvardab miljoneid kodutuks jäämine (3)

Copy
Florida kodutud
Florida kodutud Foto: Robin Rayne/Scanpix

Ühendriikides ähvardab miljoneid inimesi kodutuks jäämine, sest koroonapandeemia tõttu kogu riigis kehtestatud väljatõstmise keeld sai läbi.

Väljatõstmiskeeld kehtestati mullu septembris, kui Ühendriikides kadus 20 miljonit töökohta. Hinnangute alusel on väljatõstmise keelu ja muude üürnikke toetavate meetmetega suudetud vältida üle kahe miljoni inimese väljatõstmist koroonapandeemia ajal.

Nüüd on üle poole pandeemia tõttu töö kaotanud inimestest taas uue töö leidnud, kuid miljonitel on endiselt üürivõlad. Statistikaameti viimases küsitluses uuriti kokku 51 miljoni üürniku olukorda. Umbes 7,4 miljonil üüripinnal elaval inimesel on üür maksmata ja 3,6 miljonit ütles, et järgmise poole aasta jooksul ähvardab neid väljatõstmine.

Ajaleht New York Times ütles, et kodutute varjupaigad valmistuvad pärast väljatõstmiskeelu lõppu voodikohtade arvu suurendamiseks.

Üksteist kuud tagasi keelu kehtestanud haiguste kontrolli ja ennetamise keskus (CDC) kartis, et kodutute arvu tõustes kasvab ka nakatunute arv ja et väljatõstmiskeelu lõppedes kasvab ka USAs taas tõusuteel olev nakkuskõver. Ühe USA uurimisinstituudi värske küsitluse kohaselt asub pea 80 protsenti üürivõlgadega maadlevatest majapidamistest koroonaviiruse kriisikolletes.

Üürnike aitamiseks on riigieelarves miljardite dollarite eest toetusi.

Veebruari algul saatis riik kohalikele omavalitsustele laialijagamiseks 25 miljardit dollarit. Rahandusministeeriumi andmeil jõudis juuniks vaid umbes kolme miljardi dollari eest abirahasid pandeemias kannatanud üürnikeni.

Kuigi raha üürnike toetamiseks oleks olemas, otsustas ülemkohus hiljuti, et president Joe Biden ei saa enam väljatõstmiskeeldu pikendada.

Pärast kohtu otsust kutsus Biden kongressi üles väljatõstmiskeeldu pikendama. Kuid vabariiklased takistasid demokraatide katset pikendada keeldu sügiseni ning esindajatekoda läks reedel suvepuhkusele, ilma keeldu pikendamata.

Esindajatekoja juht, demokraat Nancy Pelosi süüdistas laupäeval väljatõstmiskeelu lõppemises vabariiklasi. «Keelu jätkamise takistamine on väga julm tegu. Lapsed ja pered jäävad tänavale,» kirjutas Pelosi.

Mitmed demokraatide esindajad veetsid reede ja laupäeva vahelise öö kongressihoone ees, et kolleegide passiivsuse vastu protestida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles