Härma: üritustelt alanud 16 koroonakoldes on haigestunud 228 inimest (4)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Mari-Anne Härma.
Mari-Anne Härma. Foto: Konstantin Sednev

Nii nagu varasematel nädalatel, oli ka eelmisel nädalal enim haigestunuid noorema tööealise, sotsiaalselt aktiivse elanikkonna hulgas – uute juhtumite arv tõusis 93 protsendi võrra. Täielikult vaktsineeritute seas on haigestunud vaid 0,1 protsenti, selgub terviseameti ülevaatest. 

30. nädalal (25. juuli – 1. august) lisandus 1246 haigusjuhtu – võrreldes nädal varasemaga suurenes uute juhtude arv 93,2 protsendi võrra. Ka nakatamiskordaja R kasvab ja on praegu 1,55.

«Üritusel osalemisega seoses on tekkinud 16 kollet ja nendes on haigestunud 228 inimest. Mitu kollet on hiljutised ning on tõenäoline, et haigestunuid lisandub veel,» ütles terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. Ta lisas, et kuna üritustel osalejad tulevad üldiselt kokku erinevatest Eestimaa piirkondadest, siis tähendab see seda, et haigus kandub laiali.

Härma prognoosib tõusvaid nakatumisnumbreid ka tulevateks nädalateks, enne kui piirangud hakkavad mõju avaldama. «Augusti keskpaigaks võib oodata umbes 2500 nakatunut nädalas ning üle 300-400 nakatunuga päevi,» ütles Härma.

Augusti teises pooles on tema sõnul tõenäolised ka 500 nakatunuga päevad. «Nakatumiste arvu suurenemine on suuresti põhjustanud nooremaealiste nakatumistest, kuid nakatumiste kasvu jätku on oodata ka vanemaealiste seas,» lisas Härma. Kõik sõltub vaktsineerimise tempost, võimalikest uutest piirangutest ja inimeste käitumisest, märkis ta.

Haigestumus kasvab kõigis maakondades

2. augusti seisuga on Eestis kaks kaitsesüsti saanud 42,44 protsenti elanikkonnast, täielikult vaktsineeritute seas on Covid-19-sse haigestunud 0,1 protsenti kõikidest vaktsineeritutest.

Kõrgeim haigestumuse juurdekasv on Võrumaal, Viljandimaal ja Saaremaal. Kaks nädalat järjest on täheldatud epideemilist kasvu Saaremaal, Tartumaal ja Põlvamaal, juba kolmel järjestikusel nädalal tõusevad nakatumisnumbrid Pärnumaal.

Suurenenud on ka nakatumised tööl, tutvusringkonnas ning kaitseväes.

Sümptomaatilisi haigusjuhte oli 94,8 protsenti ja ilma sümptomiteta 5,2 protsenti haigestunute üldarvust. Haigestumise tunneb üldiselt ära kehva enesetunde ja peavalu järgi. Praegu nakatuvad peamiselt nooremad tööealised ja sotsiaalselt aktiivsemad inimesed.

Haiglaravi on viimase nädala jooksul vajanud 6,8 protsenti haigete üldarvust. 30. nädalal hospitaliseeriti 42 inimest (võrreldes 29. nädalaga suurenes 44,8 protsendi võrra). Üle 60-aastastest haigestunutest vajas hospitaliseerimist 14,7 protsenti.

Surmaga on Eestis lõppenud 1273 haigusjuhtu ehk 0,95 protsenti Covid-19 juhtudest. Viimasel nädalal suri üks koroonaviirusega nakatunud 62-aastane inimene, kes ei olnud vaktsineeritud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles