WHO soovitab kolmanda Covid-19 vaktsiinisüstiga oodata

Copy
World Health Organization
World Health Organization Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kehtestas moratooriumi Covid-19 kolmandatele kaitsesüstidele vähemalt kuni septembri lõpuni, et tegeleda vaktsiinide ebavõrdsuse lahendamisega rikkamate ja vaesemate riikide vahel.

WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles pressikonverentsil, et see samm aitab kaasa eesmärgile võimaldada igas riigis vaktsineerida vähemalt kümne protsenti elanikkonnast.

«Selleks, et see juhtuda saaks, on meil vaja kõigi koostööd. Iseäranis nende mõne riigi ja ettevõtte poolt, kes kontrollivad rahvusvahelisi vaktsiinivarusid.»

Tedros kutsus riike ja ettevõtteid, kes kontrollivad vaktsiinide liikumist, tagama ka vaesemate riikide varustatust.

«Ma saan aru, et kõigi valitsuste mureks on oma inimeste kaitsmine delta variandi eest, kuid me ei saa aktsepteerida seda, et riigid, mis on juba kasutanud ära suurema osa rahvusvahelistest vaktsiinivarudest, kasutavad seda isegi veel, mil maailma kõige haavatavamad inimesed on jätkuvalt kaitseta,» ütles Tedros pressikonverentsil.

«Meil on vaja kohe pöörduda enamike vaktsiinide jõudmisest kõrge sissetulekuga riikidesse enamike vaktsiinide suundumisele madala sissetulekuga riikidesse.»

AFP andmetel on praeguse seisuga üle terve maailma manustatud enam kui 4,25 miljardit koroonaviiruse vaktsiini doosi.

Maailmapanga definitsiooni järgi rikastes riikides on manustatud 101 doosi 100 inimese kohta. Kahekümne üheksas kõige madalama sissetulekuga riigis on see näitaja 1,7 doosi 100 inimese kohta.

Tedrose sõnul mängivad juhtrolli G20 riigid, kuna need on COVID-19 vaktsiinide suurimad tootjad, tarbijad ja doonorid.

«See pole liialdus, kui öelda, et COVID-19 pandeemia suund sõltub G20 juhtrollist,» ütles Tedros.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles