Euroopa Liit sõlmis Novavaxi koroonavaktsiini eelostulepingu

Copy
Novavax koroonavaktsiin.
Novavax koroonavaktsiin. Foto: Dado Ruvic/Scanpix Baltics

Euroopa Komisjon teatas kolmapäeval, et on sõlminud esialgse lepingu osta 200 miljonit annust koroonaviiruse vaktsiini USA ravimifirmalt Novavax.

Eelostulepingu tingimus on, et Novavaxi vaktsiini kiidab heaks Euroopa Ravimiamet (EMA).

«Uus leping Novavaxiga laiendab meie vaktsiiniportfelli veel ühe proteiinipõhise vaktsiiniga, mis on kliinilistel uuringutel paljulubav olnud,» sõnas komisjoni tervisevolinik Stella Kyriakides. 

Komisjon märkis ka, et lepingu järgi võivad liikmesriigid annetada vaktsiine madala- ja keskmise sissetulekuga riikidele või suunata neid teistele Euroopa riikidele.

Euroopa Liit on seni heaks kiitnud neli vaktsiini: BioNTech/Pfizeri oma, mis moodustab bloki immuniseerimiskava selgroo, aga ka AstraZeneca, Moderna ja Johnson & Johnsoni kaitsesüstid.

Blokk on seni vaktsineerinud 50,7 protsenti oma 445 miljonist elanikust.

Koos Novavaxi lepinguga on EL tellinud 4,57 miljardit doosi COVID-19 vaktsiini seitsmelt tootjalt. Üle poole sellest moodustab BioNTech/Pfizeri vaktsiin, mida on tellitud 2,4 miljardit annust.

Tellitud vaktsiinide seas on ka CureVaci ja Sanofi-GSK vaktsiinid, millel veel EMA kasutusluba ei ole.

Erinevalt BioNTech/Pfizeri, Moderna ja CureVaci mRNA-vaktsiinidest, tugineb Novavaxi kahesüstiline vaktsiin traditsioonilisemal tehnoloogial, mis kasutab koroonaviiruse nõrgestatud vormi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles