Uurijad tegid kindlaks kui pikalt kestavad Covid-19 pikaajalised sümptomid

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Enamikul inimestel, kellel esineb kerge või mõõdukas Covid-19 nakkus, esineb ka long covid ehk pikaajalised sümptomid püsivad rohkem kui 30 päeva pärast positiivse testi tegemist, vahendab Medical Xpress

Uuringud näitasid, et hinnanguliselt 67%-l kerge või mõõduka Covid-iga inimestel on pikaajalised sümptmid, mis kestavad üle 30 päeva pärast positiivse testi andmist. 

«See on äratuseks neile, kes on veel vaktsineerimata,» rääkis juhtivteadur Melanie Bell. 

Olemasolevad pika Covid-i uuringud on keskendunud haiglaravi saanud rühmadele, kellel on olnud tõsine infektsioon. Ajakirjas PLOS ONE avaldatud artiklis analüüsiti osalejate andmeid kolme kuu tagant alates maist 2020. 

Positiivse Covid-19 tulemuse saanud osalejate hulgas koges 68,7% vähemalt 30 päeva pärast nakatumist vähemalt ühte pikaajalist sümptomit. See kasvas 77%-ni pärast 60 päeva kestnud jälgimist. Inimesed, kellel olid pikaajalised sümptomid olid vähem haritud ja neil oli rohkem hooajalisi allergiaid. 

Sümptomiteks oli väsimus, õhupuudus, udus oleku tunne, stress või ärevus, muutunud maitse- ja lõhnataju, valud kehas ja liigestes, unetus ning peavalud. Sümptomite arv ja raskusaste ning nakkuse kestus oli isikute vahel väga erinevad, keskmine sümptomite arv oli kolm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles