Teadlased selgitavad, kas silmatest võib aidata diagnoosida koroonaviirust

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Uutes uuringutes on teadlased tuvastanud seose silma sarvkesta muutuste ja pika covid nakkuse tõenäosuse vahel, kirjutab Medical News Today

Teadlased loodavad, et tulevikus võivad arstid diagnoosida pikaajalist covidit kontrollides närvikiude ja sarvkesta immuunrakkude suurenemist. 

Uuring ilmus ajakirjas British Journal of Ophthalmology.

Covid-19 on peamiselt hingamisteede haigus, kuid võib mõjutada ka teisi kehaosi. Ajakirjas BMJ Open avaldatud uuringust selgus, et Covid-19 võib kahjustada ka erinevaid organeid. Pikaajalised sümptomid võivad tekkida pärast kerget, mõõdukat või rasket infektsiooni, seda nimetatakse long covid-iks.

Sümptomid on: köha, väsimus, südamepekslemine, õhupuudus, lihasvalu või keskendumisraskused. Samuti on teadlased märkinud, et Covid-19 võib põhjustada ka neuroloogilisi sümptomeid nagu näiteks peavalu, maitse- või lõhnataju kaotus, tuimus, pearinglus ja närvisüsteemi probleemidest tingitud valud.  

Sarvkesta analüüsimiseks kasutasid teadlased protsessi, mida nimetatakse sarvkesta konfokaalseks mikroskoopiaks. Lisaks närvikiudude kahjustuste avastamisele näitab see ka muutusi sarvkesta immuunrakkudes. 

Teadlased on varem avastanud, et immuunakkude arvu suurenemisel on seos diabeetilise neuropaatia ja hulgiskleroosiga.

Uuringus osales 40 inimest, kes olid paranenud Covid-19 viirusest. Nad täitsid küsimustiku, mis hõlmas üldiste sümptomite hindamist. 

«Usume, et on vaja objektiivset testi long covidi kestva närvikahjustuse tuvastamiseks, sest paljusid neist sümptomitest ei võeta tõsiselt. Long covidi sümptomite ja väikeste kiudude neuropaatia sümptomite vahel on paralleele,» sõnas Dr. Rayaz A. Malik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles