Teadlased tegid kindlaks, kui suur on Covid-19 põdemisel infarkti ja insuldi tekkimise risk

PM Tervis
Copy
Covid-19 põdemine tõstab oluliselt südame-veresoonkonna probleemide tekke riski.
Covid-19 põdemine tõstab oluliselt südame-veresoonkonna probleemide tekke riski. Foto: Shutterstock

Rootsi uuringu kohaselt suurendab Covid-19 patsientidel südameinfarkti ja insuldi saamise riski, vahendab Reuters

Uuringus võrreldi 2020. aastal 86 742 SARS-CoV-2ga nakatunud isikut ja 348 481 inimest, kellel viirust polnud.

Covid-19 diagnoosile järgnenud nädalal suurenes esimese infarkti risk kolm kuni kaheksa korda ja veresoonte blokeerumisest tingitud esimese insuldi risk tõusis kolm kuni kuus korda. Riskid langesid seejärel pidevalt, kuid püsisid kõrgel vähemalt neli nädalat, kirjutab The Lancet.

Uurijad ei kaasanud Covid-19 patsiente, kellel oli varem juba südameinfarkt või insult esinenud, kuid nende jaoks on teise südameataki või insuldi tekkimise oht tõenäoliselt veelgi suurem, ütles kaasautor dr Anne-Marie Fors Connolly Umea ülikoolist.

Gripivaktsineerimine on seotud kergema Covid-19ga

Gripivaktsineerimine võib vähendada Covid-19 raske kulu tõenäosust, sealhulgas eluohtliku sepsise ja insuldi tekkimise riski, selgus teisipäevases PLoS One raportis. Teadlased uurisid ligi 75 000 Covid-19 patsienti, kellest pooled olid saanud viimase kättesaadava gripivaktsiini. Samuti leiti, et vähem patsiente, kellel oli tehtud gripivaktsiin, vajasid ravi intensiivraviosakonnas või külastasid erakorralise meditsiini osakondi ning neil oli vähem ohtlikke verehüübeid jalgades, võrreldes patsientidega, kes ei olnud gripivaktsiini saanud.

Sellised uuringud aga ei suuda tõestada, et gripivaktsiinid olid paremate tulemuste põhjuseks või kuidas need võisid kaasa aidata. Laiapinnalisemad uuringud aitaksid «neid tulemusi kinnitada ja teha kindlaks, kas suurem rõhk gripivaktsineerimisele parandab SARS-CoV-2-positiivsete patsientide negatiivseid tulemusi,» kirjutasid autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles