Koroonaviiruse läbipõdemist digitõendi tarbeks tagantjärele ei tõesta (1)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Seireuuringu käigus tehti koroonaviiruse vastaste antikehade analüüs 2290 osalejale, kellest pooltel olid antikehad olemas.
Seireuuringu käigus tehti koroonaviiruse vastaste antikehade analüüs 2290 osalejale, kellest pooltel olid antikehad olemas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Sellest nädalast eeldavad paljud asutused külastajalt digitõendit, mis tõendaks kas vaktsineeritust või koroonaviiruse läbi põdemist. Kui näiteks perekeskis on koroonaviirus enda teada läbi põetud, kuid test seda ei kinnita, pole suurt abi ka antikehade testist. 

Digitõendis peab nakkusohutuse kinnitamiseks kajastuma kas täielik vaktsineeritus või koroonaviiruse läbipõdemine kuni viimase poole aasta jooksul. Teise variandina pakuvad asutused valdavalt kiirtestimise võimalust. 

Postimehega võttis ühendust murelik mees, kes ütles, et on viiruse kaaslasega läbi põdenud, kuid kumbki testi ei teinud. Seega pole vajalikke andmeid ka patsiendiportaalis, mille põhjal digitõendit luua. 

Viiruse läbipõdemist võib kinnitada antikehade test. Nimelt viitab positiivse testi tulemus koroonaviiruse läbipõdemisele, hilises staadiumis haigusele või vaktsineerimisest tekkinud antikehade olemasolule. 

Nii suundus mees elukaaslasega Synlabi, kus kinnitati antikehade arvukust, mille põhjal nad lootsid saada ka digitõendi. Paraku seda nad ei saanud.

«Praegu ei anna antikehade testi abil tõendit genereerida,» kinnitas terviseameti meediasuhete spetsialist Kirsi Pruudel. Nimelt pole antikehade testi abil võimalik määrata seda, millal inimene viiruse läbi põdes. 

Sama kinnitab ka Synlab: antikehade olemasolu läbipõdemise kinnitamiseks saab kasutada vaid vaktsineerimisotsuse tegemiseks.

Koroonaviiruse diagnoosiga inimeste seas on sagedasteks haigusnähtudeks köha, kõrge palavik ja hingamisraskuseid. 

End haigena tundes tasub esimese asjana helistada perearstile või perearstide nõuandeliinile 1220. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles