UURING ⟩ Covid-19 pöörab noorte närvisüsteemi toimimise pahupidi kuudeks

PM Tervis
Copy
Covid-19 viib närvisüsteemi rööpast välja.
Covid-19 viib närvisüsteemi rööpast välja. Foto: Shutterstock

Noortel, kes haigestuvad Covid-19 tõttu, kuid on muidu terved, näib uute uuringute kohaselt olevat häiritud «võitle või põgene» reaktsioon, ja see võib kesta kuid, vahendab Science Alert.

Kuuekuulises uuringus jälgiti 30 osalejat, kellest 16 olid Covid-19 läbi põdenud.

Isegi puhkeolekus «pingutasid» noorte Covid-19 põdenute närvid palju rohkem kui nendel, kes polnud viirust saanud.

Uuringu käigus viidi väike elektrood põlve tagaossa ja see tuvastas vähenenud elektrilise aktiivsuse Covid-19st toibuvate inimeste lihastes.

Need närvid saavad sõnumeid sümpaatilisest närvisüsteemist, mis kontrollib meie «võitle või põgene» reaktsiooni, ja neil, kes viirusest toibuvad, on see süsteem ebanormaalselt aktiivne.

Näiteks lamavast asendist voodit püstloodi kallutades, nii et katsealune jäi seisvasse asendisse, näitasid 16 Covidit põdenud noort suurt sümpaatilist aktiivsust ja vererõhu muutusele järgnes liigne südame löögisagedus.

Väärib märkimist, et see on vaid väike uuring, kuid leiud langevad kokku hiljutiste aruannetega, mis viitavad sellele, et paljudel Covidist taastuvatel inimestel on kuude kaupa ebanormaalne südame löögisagedus.

Muudel juhtudel näib aga Covid-19 patsientide sümpaatiline närvisüsteem olevat alaaktiivne.

Kui noored osalejad näiteks oma käed jääkülma vette torkasid, oli nende lihasnärvide aktiivsus tavapärasest madalam ja osalejad teatasid, et tunnevad oluliselt vähem valu kui 14 tervet kontrollrühmast.

Tulemused näitavad, et SARS-CoV-2 võib sümpaatilise närvisüsteemi toimimist segada, muutes selle puhkeolekus liiga aktiivseks ja stressiolukordades mitte piisavalt aktiivseks, isegi noorte seas, kes ei ole raskete haiguste suhtes muidu haavatavad.

«Kui sarnane autonoomne düsregulatsioon, nagu siin noortel inimestel, esineb pärast SARS-CoV-2 nakkust vanematel täiskasvanutel,» kirjutavad autorid, «võib see avaldada oluliselt kahjulikku mõju südame-veresoonkonna tervisele.»

Kui kaua need sümptomid kestsid enne kadumist, on teadmata. Praegune uuring jälgis osalejaid kuus kuud, kuid mõnel juhul esineb Covidit põdenutel kõrget südame löögisagedust ja muid südame-veresoonkonna probleeme veel pikemat aega.

Autorid pole kindlad, mis SARS-CoV-2 puhul patsientide sümpaatilist närvisüsteemi sellisel määral häirib, kuid nad kahtlustavad, et süüdi võivad olla oksüdatiivne stress ja põletik.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Physiology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles