Suures analüüsis selgus, kui palju on tegelikult Covid-19 asümptomaatilisi nakkusi (2)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

USA meditsiiniteadlaste rühma enam kui 350 uuringu analüüsist nähtus, et veidi üle 35 protsendi kõigist Covid-19 nakkustest on asümptomaatilised.

Üks lihtsamaid viise nakkuse tõelise leviku leidmiseks on ristlõikeuuring, mis võtab juhusliku valimi populatsioonist, et tuvastada viiruse olemasolu olenemata patsiendi tervisest.

Selle lähenemisega on ainult üks probleem. Igaüks, kes tunneb end testimise päeval hästi, võib tundide või päevade pärast haigestuda.

Väljakutse muudab veelgi raskemaks, et SARS-CoV-2 võib tekitada mitmesuguseid sümptomeid, millest mõnd on alles hiljaaegu haigusega seostatud.

Nende piirangute kõrvaldamiseks viis meeskond süstemaatiliselt läbi kaks eraldi metaanalüüsi olemasolevatest Covid-19 uuringutest, mis käsitlesid laboratoorselt kinnitatud nakkusi.

Esimene piirdus uuringutega, mis hõlmasid pikka jälgimisperioodi. Selle analüüsi tulemused näitasid, et 35,1 protsenti inimestest, kes said positiivse laboritulemuse, ei kogenud sümptomeid.

Teine hõlmas uuringuid, milles inimestel ei ilmnenud sümptomeid esimese testimise ega järeltestimise ajal. Siin oli see number 36,9 protsenti.

Arvud on piisavalt lähedased, et veenda teadlasi, et nende meetod toetab oletusi, et asümptomaatiliste nakkuste hulka on peetud liiga madalaks.

Uuring avaldati PNAS teadusajakirjas. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles