Teadlased lõid uue ja kiirema koroonatesti (5)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suurbritannia Birminghami ülikooli teadlased on loonud uue Covid-19 testimismeetodi, mis on kiire ja täpne ning mida saab lihtsalt kasutada nii meelelahutuskohtades kui ka lennujaamades.

Birminghami Covid-19 testil, nimega RTF-EXPAR, võtab tulemuseni jõudmiseks aega vähem kui 10 minutit ja seda isegi madala viiruse taseme korral, kirjutab Medical Xpress

RTF-EXPAR on sama tundlik kui praegu kasutusel olevad PCR ja LAMP testid, kuid annab vastuse kiiremini. 

Kui praegustes testides kasutatakse pöördtranskriptsiooni RNA-st DNA-ks, mis on ajamahukas, siis uus meetod väldib pöördtranskriptsiooni, ja kasutab tulemuse hindamiseks EXPAR-i, mis on PCR ja LAMP alternatiivne DNA võimendusprotsess.

«EXPAR võimendab analüüsida DNA-d ühel temperatuuril, vältides pikki kuumutamise ja jahutuamise etappe, mis on vajalikud PCR korral,» märkis uuringu üks juhte professor Tim Dafforn. 

Uuringu autorid peavad seda oluliseks saavutuseks, sest võttes arvesse viiruse arenemist, on oluline saada testitulemused võimalikult kiiresti. Samuti otsib meeskond nüüd äripartnereid vahendi kiireks litsentseerimiseks, et muuta RTF-EXPAR test võimalikult laialdaselt kättesaadavaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles