USA andis loa kolmanda vaktsiinidoosi manustamiseks (2)

Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Marko Saarm

Koroonavaktsiini mõju kahaneb aja jooksul, hoiatasid USA võimud kolmapäeval, andes loa alustada 20. septembrist kolmanda vaktsiinidoosi manustamist.

Lisadoosi võivad saada inimesed, kel on täielikust vaktsineerimisest möödas kaheksa kuud.

Teadlased ja tervishoiueksperdid nuputavad, kuidas saada jagu koroonaviiruse hoogsalt levivast deltatüvest. Pfizer-BioNTechi ja Moderna vaktsiini kolmanda doosi üle on peetud ägedaid vaidlusi.

«Olemasolevad andmed näitavad väga selget, et kaitse nakkuse vastu hakkab pärast esimesi vaktsiinidoose ajapikku kahanema,» ütlesid Ühendriikide kõrged tervishoiuametnikud eesotsas haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) direktori Rochelle Walensky ja USA peaarsti Vivek Murthyga.

«Seoses deltavariandi domineerimisega on hakanud tulema tõendeid vähenenud kaitsest leebe ja mõõduka haiguse vastu,» lisati avalduses.

Ametnikud hoiatavad, et ehkki vaktsiinid hoiavad väga tõhusalt ära raske haigestumise ja surma, võib vaktsiinikaitse lisadoosita eelolevatel kuudel kahaneda.

«Me otsustasime, et vaktsiinikaitse maksimeerimiseks ja selle kestvuse pikendamiseks on vaja lisasüsti.»

Kolmandat vaktsiinidoosi hakatakse süstima 20. septembrist, seda on õigus saada inimesel, kel on Pfizeri või Moderna vaktsiini teisest doosist möödas kaheksa kuud.

Ametnike sõnul on järgmise aasta algul lisadoosi ilmselt vaja ka inimestel, kes on saanud ühedoosilist Johnson & Johnsoni vaktsiini, mida hakati manustama märtsis.

USA-s on COVID-19 tagajärjel surnud üle 620 000 inimese, viimastel kuudel on surmajuhtumite arv deltatüve levikuga taas kasvama hakanud.

Eelmisel nädalal andsid võimud loa süstida kolmas vaktsiinidoos nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles