Millised võivad olla koroonaviiruse läbimurdenakkuse sümptomid?

PM Tervis
Copy
Allergia või läbimurdenakkus?
Allergia või läbimurdenakkus? Foto: Shutterstock

Vaktsineerimine hoiab ära haigestumist ja vähendab Covid-19 raskust niiöelda läbimurdenakkuste korral. See tähendab, et valdav enamus läbimurdejuhtumitest on «kerged» juhtumid. Uuringud viitavad, et vaktsineeritud inimestel on lisaks kergematele sümptomitele ka lühem haiguse kestus kui vaktsineerimata inimestel, vahendab Live Science.

Ühes väikeses uuringus leidsid teadlased, et viiel täielikult vaktsineeritud ja 11 osaliselt vaktsineeritud inimesel, kellel tekkis Covid-19 ajavahemikus 14. detsember kuni 10. aprill, oli palaviku tekkimise tõenäosus 58 protsenti väiksem. Täielikult vaktsineeritud inimeste sümptomid taandusid kuus päeva varem ja vaktsineeritud inimesed veetsid voodis haigena keskmiselt 2,3 päeva vähem kui vaktsineerimata inimesed. Leiud ei pruugi täielikult kokku langeda praegusega, kuna uuringu tegemise ajal ei olnud Delta veel domineeriv tüvi.

Vaktsineeritud ja vaktsineerimata inimeste kõige levinumates sümptomites on ka erinevusi. Läbimurdejuhtumite korral tekivad tavaliselt külmetushaigusega sarnased sümptomid, teatas WordsSideKick.com. ZOE Covid uuringu kohaselt on läbimurdeinfektsiooni põdeva inimese viis peamist Covid-19 sümptomit peavalu, nohu, aevastamine, kurguvalu ja lõhnataju kadu, kuid mitte palavik, püsiv köha või õhupuudus nagu sageli vaktsineerimata inimeste hulgas.

See tundus nagu «halb külmetus», ütles läbimurdejuhtumit kogenud 32-aastane JR Miller San Francisco Chronicle'ile. 40-aastane Justin Robinson, kellel oli samuti läbimurdejuhtum, tundis, et tema allergia hakkab elavnema, kui ta ärkas ühel hommikul üles tundega, nagu oleks ta ujunud tükk aega külili, mille tulemusel on pähe sattunud vett. Tema läbimurdeinfektsioon, nagu paljudel teistel, tundus nagu pea kumisema panev külmetushaigus.

20-aastane JD Moore ütles ajalehele The Boston Globe, et tema läbimurdejuhtum oli kerge ja tal oli «natuke rohkem sümptomeid kui nohu, kuid mitte midagi hullu».

40-aastane Jeff Davis kirjeldas enda juhtumit ajakirjale Globe: «Ma olin täiesti väsinud. Ma pidin tegema mitu uinakut. Mul olid kõik sümptomid: isutus, peavalu, ülekoormus, palavik, kurguvalu. Ma ei taha ette kujutada, milline see haigus oleks olnud ilma vaktsiinita.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles