Kiik: uute piirangutega hoiame ära ühiskonna laussulgemise (10)

BNS
Copy
Tanel Kiik.
Tanel Kiik. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval kehtima hakkav maskikandmise nõue on osa meetmepaketist, mis aitab koroonaviiruse leviku pidurdamisel ära hoida ühiskonna laussulgemist, ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik ERR-ile.

Valitsuse määruse kohaselt hakkab neis avalikes siseruumides, kus ei kontrollita Covid-tõendit nagu näiteks kaubanduskeskused, toidupoed ja ühistransport, kehtima maskikandmise, täpsemalt suu ja nina katmise nõue.

«Ma arvan, et seda ei ole liiga palju küsitud. Me ju ei räägi lauspiirangutest, me ei pane lapsi distantsõppele, ei sulge kaubanduskeskusi ega restorane – püüame hoida ühiskonda avatuna, aga saame seda teha ainult siis, kui me kõik nende piirangutega kaasa tuleme,» rääkis Kiik kolmapäeval «Terevisioonis».

«Nendes kohtades nagu näiteks restoranid, teatrid, avalikud kontserdid, kus kontrollitakse Covid-tõendit, seal seda teha ei tule. Töökollektiivides on tööandja otsustada, kas tema töötajatele kehtib vaktsineerituse nõue, testitakse, kantakse maski või hajutatakse riske töökeskkonnas muul viisil,» rääkis minister.

Alla 12-aastatele ei kehti maskikandmise nõue ja alla 18-aastatele ei kehti Covid-tõendi esitamise nõue, kuna nendel on olnud oluliselt vähem aega ennast vaktsineerida ja alla 12-aastastele pole veel ükski vaktsiin müügiluba saanud.

Küsimusele, miks peab hakkama maski kandma suurtes kaubanduskeskustes, vastas Kiik, et valitsus ei saa iga asutust eraldi hindama hakata. «Eks kaubanduseskused ja toidupoed on märkimisväärselt erineva ventilatsiooniga. Ideaalmaailmas võiks teha igale ruumile ja kohale spetsiaalse reeglite paketi. Aga päriselus me ju kujutame ette, kui palju siis segadust oleks – kui üks toidupood on hea ventilatsiooniga, teine asub keldris, üks kaubanduskeskus on uues hoones, teine mõnikümmand aastat vana. Siis oleks segadust veel rohkem. Riik peab paratamatult oa reeglites olema selge, ühetaoline ja kohtlema kõiki võrdselt,» selgitas Kiik.

Tervise- ja tööminister rääkis, et maskikandmise nõue neis kohtades lähtub kainest loogikast. «Kui me teame, et meil on positiivse testiga inimesi oluliselt rohkem vaktsineerimata inimeste hulgas ja nakatumise näitajad on juba tõusnud kaks ja pool kuud järjest, siis neis tingimustes on arusaadav, et kui me ei tee Covid-tõendite kontrolli, siis see risk, et satud näiteks ühistranspordis või toidupoes kokku nakatunud isikuga on märkimisväärselt kõrgem kui Covid-tõendiga üritustel,» rääkis Kiik.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles