Iisraeli uuring: koroonavaktsiinil on terviseriskid, kuid Covid-19 viirus on ohtlikum

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Laialdases Iisraeli uuringus uuriti nii Covid-19 kui ka vaktsiinide kõrvaltoimeid ja anti hinnang terviseriskidele, mida infektsioon või vaktsiin pakkuda võib, kirjutab CNN Health

Iisraeli uuring, milles osales ligi kaks miljonit inimest näitab, et koroonaviiruse vaktsiin Pfizer/BioNTech suurendab kergel määral südamepõletiku, paistes lümfisõlmede ja vöötohatise riski. Kuid Covid-19 infektsioon suurendab tunduvalt riski haigestuda südamepõletiku, lisaks suurendab viirus verehüüvete ja infarki riski. 

Teadlaste sõnul on see esimene suur uuring, milles võrreldakse sama populatsiooni vaktsineerimisriske ning see näitab, kuidas vaktsiinid kaaluvad üles nakkusohust tulenevad riskid. 

«Selles üleriigilises uuringus ei seostatud BNT162b2 vaktsiini (Pfizer/BioNTech) enamiku uuritud kõrvaltoimete suurenenud riskiga,» kirjutas dr Ran Balicer ja tema kolleegid raportis, mis ilmus ajakirjas New England Journal of Medicine. Siiski esinesid mõned terviseriskid. 

Uurijad leidsid täiendavaid müokardiidi (südamelihaste põletik) juhtumeid, mida on seostatud nii Moderna kui ka Pfizeri mRNA vaktsiiniga. Kokku kolm täiendavat juhtumit 100 000 vaktsineeritu kohta ja eelkõige täheldati seda noorte meeste seas. 

Peamised tuvastatud kõrvalnähud hõlmasid lümfadenopaatia (lümfisõlmede suurenemine), vöötohatise ja müokardiidi riski, andsid teadlased raportis teada. 

Vaktsineerimisega kaasnevate riskide kõrvutamiseks koroonaviiruse ohtudega, uuriti rohkem kui 240 000 nakatunu andmeid, et hinnata SARS CoV-2 nakkuse mõju samade kõrvaltoimete esinemissagedusele. 

Selgus, et SARS-CoV-2 nakkusel ei olnud hinnanguliselt olulist mõju lümfadenopaatiale ja vöötohatise tekkele, kuid viirus suurendas märkimisväärselt müokardiidi riski. 

Dr Ran Balicer ja tema meeskond kinnitas, et Covid-19 nakkus tõstis südamelihaste põletiku riski palju rohkem kui vaktsineerimine. 

Uuringutulemustes leidus ka üllatusi

Uurijad täheldasid BNT162b2 ootamatuid mõjusid, näiteks pakub see kaitset aneemia ja koljusisese verejooksu eest. «Need samad kõrvaltoimed on selles uuringus tuvastatud ka SARS-CoV-2 nakkuse tüsistustena, mistõttu tundub tõenäoline vaktsiini kaitsev toime nende mõjude osas,» lisati raportis. 

Stanfordi ülikooli lastearst dr Grace Lee, kes juhib USA haiguste tõrje ja ennetamise keskuste immuniseerimistavade nõuandekomiteed, ütles, et leiud annavad väärtuslikku teavet edaspidise tegutsemise suunal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles