Professor Marje Oona avaldas, kes võivad saada kolmanda doosi enne teisi (3)

PM Tervis
Copy
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine.
Koroonaviiruse vastu vaktsineerimine. Foto: Jüri Looring

Riikliku immunoprofülaktika ekspertkomisjoni liikme, perearsti Marje Oona sõnul on riikide kogemus kolmanda vaktsiinidoosiga veel väike, kuid paljud riigid peavad plaani sügisel immuunpuudulikkusega või eakate patsientide vaktsineerimiseks, kirjutab Med24.

Oona sõnul on vaktsineerimise strateegiadokumendi tasemel kava juba pikka aega olemas. Selles on kirja pandud hüpoteetilised stsenaariumid ning tegu on väga üldise plaaniga, mis päris elus ei pruugi realiseeruda.

«Tõenäoliselt tuleb enne üldpopulatsiooni suuremate rühmade kordusvaktsineerimist teemaks lisadooside manustamine immuunpuudulikkusega inimestele. Immuunpuudulikkuse korral ei ole vaktsineerimine kindlasti vastunäidustatud, vastupidi, Covid-19 vastu on vaktsineerimine kindlasti näidustatud.»

Oona ütleb, et seni ei ole kindlaid kokkuleppeid tervishoiutöötajate kordusvaktsineerimise osas. 

«Universaalset soovitust Euroopa Liidus veel ei ole. Olukorda jälgitakse hoolega ja senised andmed näitavad, et praegu olemasolevad vaktsiinid kaitsevad Covid-19 raske kulu eest jätkuvalt vähemalt 90-protsendilise tõenäosusega. Eile avaldati USA analüüs andmete põhjal 8. augusti seisuga. Uuringu järgi oli kahedoosilise Pfizeri vaktsineerimisskeemi tõhusus ka deltatüve korral ikkagi 93 protsenti. Kui vaatame Euroopast kogunenud andmeid, siis needki kinnitavad, et vaktsiini tõhusus raske haiguskulu ärahoidmiseks on säilinud.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles