Riik, mis vaktsineeris nädalaga 90% täiskasvanud elanikkonnast

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Bhutan on vaid 800 000 elanikuga riik Lõuna-Aaasias, mis suutis seitsme päeva jooksul täielikult vaktsineerida 90% kogu oma täiskasvanud elanikkonnast, kirjutab Medical Xpress

Pisike riik Bhutan, mis asub Himaalaja mäestiku idaosas on koduks ligi 800 tuhandele inimesele, hakkas teist vaktsiinidoosi manustama 20. juulil. Suures vaktsineerimiskampaanias osales üle 3000 tervishoiutöötaja ja 1200 vaktsineerimiskeskust üle riigi aitasid tagada, et vaktsiin jõuaks iga vaktsiinikõlbliku inimeseni.

Mõnel juhul rändasid tervishoiutöötajad läbi järskude mäenõlvade, et jõuda riigi äärealas asuvatesse küladesse, et pakkuda vaktsiini neile, kes mingitel põhjustel ise vaktsineerima tulla ei saanud. 

UNICEF nimetas Bhutani tegutsemist «vaieldamatult kõige kiiremaks vaktsineerimiskampaaniaks, mis pandeemia ajal ellu viidud». 

Terviseekspertide sõnul aitas Bhutani väike elanikkond vaktsineerimisele kaasa. «Meie eesmärk on saavutada elanikkonna seas võimalikult lühikese aja jooksul karjaimmuunsus, et vältida rahvatervise kriisi,» märkis Bhutani tervishoiuminister Dechen Wangmo ja lisas, et vaktsineerimine on Bhutani tervishoiu alustala. 

Siinkohal võib mängida ka rolli asjaolu, et Bhutani valitsust juhivad arstid. Nii peaminister, kui ka välis- ja tervishoiuminister on meditsiinitöötajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles