Esimesed apteegid käivitasid Covid-19 kiirtestimise

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Tallinna apteegid. 08.04.2020
Tallinna apteegid. 08.04.2020 Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Alates tänasest hakkavad esimesed Apotheka, Südameapteegi ja Benu apteegid pakkuma Covid-19 kiirtestimise võimalust.

Proviisorapteekide liidu (EPAL) juhi Ly Rootslase sõnul on uue teenuse käivitamine olnud apteekidele paras väljakutse, sest ettevalmistuseks jäi väga vähe aega. «Alustame järk-järgult, et aru saada, kui suur on vajadus sellise testimise vastu,» sõnas ta.

Vastavalt terviseameti juhendile ja kehtivatele piirangutele on praegu testimise võimalus üle Eesti kuni 50 apteegis. Teenuse sihtrühmaks on inimesed, kes soovivad tõendada, et nad ei ole nakatunud Covid-19ga. Apteeki on oodatud terved haiguse sümptomiteta inimesed, kes ei ole veel vaktsineeritud või kellel on haiguse läbipõdemisest möödas enam kui 6 kuud.

Apteegis enesetestimiseks peab broneerima aja, seda saab teha veebis, kõnekeskuse kaudu või apteegis kohapeal.

Covid-19 enesetestimiseks apteegis peaks planeerima kuni 20 minutit. Selle aja jooksul tehakse test ning vormistatakse tõend, mis edastatakse e-posti teel või prinditakse apteegis välja.

Tõendil on QR kood, mille abil saab ürituse korraldaja või tegevuse läbiviija kontrollida selle kehtivust. Tõend kehtib 48 tundi ja on mõeldud kasutamiseks siseriiklikult.

Eelmisel nädalal kehtima hakanud valitsuse korralduse järgi võib inimene kasutada üritustel osalemiseks tõendit, mis kinnitab, et apteegis läbi viidud kiirtesti tulemus oli negatiivne ning test tehti kuni 48 tundi enne tegevuses osalemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles