Aruanne: täielikult vaktsineeritutele ei ole täiendavat annust vaja (1)

BNS
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Neljapäeval avaldatud Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskuse (ECDC) aruande kohaselt ei ole hetkel vajadust täielikult vaktsineeritud inimestele booster-annust manustada.

Samas märgitakse aruandes, et nõrgestatud immuunsüsteemiga inimeste puhul tuleks täiendavate annuste kasutamist kaaluda juba esmase vaktsineerimise raames, teatas ravimiamet.

Vaktsiinide võimalikest lisaannustest rääkides on oluline eristada normaalse immuunsüsteemiga inimestele mõeldud nn booster-annuseid, mis tugevdavad varem tekkinud immuunvastust ning nõrgenenud immuunsüsteemiga inimestele manustatavaid täiendavaid annuseid. Täiendav vaktsiiniannus võib parandada immuunvastust immuunpuudulikkusega inimestel, näiteks siiratud elundiga inimestel, kelle immuunvastus jäi algse vaktsineerimisskeemi puhul tavapärasest madalamaks. Sellistel juhtudel tuleks täiendava annuse manustamise võimalust kaaluda juba praegu. Samuti tuleks kaaluda täiendava annuse manustamist ettevaatusabinõuna vanematele hapra tervisliku seisundiga inimestele.

Euroopa Ravimiamet (EMA) hindab praegu nii vaktsiinide täiendavaid kui ka booster-annuseid puudutavaid andmeid.

Vaktsineerimise korraldamise osas annavad nõu ja teevad otsuseid riiklikud immuniseerimise töörühmad, võttes arvesse kohalikke tingimusi, sealhulgas viiruse ja selle tüvede levikut, vaktsiinide kättesaadavust ja riiklike tervishoiusüsteemi võimekust.

Euroopa Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus (ECDC) ja EMA jätkavad booster- ja lisaannuste kohta lisanduvate andmete kogumist ja hindamist. Liikmesriigid peavad valmis olema vaktsineerimisprogrammide võimalikeks muutusteks, kui ühes või mitmes elanikkonnarühmas täheldatakse vaktsiini tõhususe olulist vähenemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles