Covid-19 uuringus ilmnes ainus sümptom, millest vaktsineeritud haigestunud teatasid rohkem (3)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine. 
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kahe doosiga vaktsineeritud täiskasvanutel on Covid-19 korral 47 protsenti väiksem tõenäosus, et neil tekib pikk Covid. Aevastamine oli ainus sümptom, millest teatasid vaktsineeritud haigestunud rohkem, vahendab Medical Xpress.

Londoni kuningliku kolledži teadlased analüüsisid andmeid inimeste kohta, kes registreerisid oma sümptomid, testitulemused ja vaktsiinid Ühendkuningriigi ZOE Covid sümptomite uuringu rakenduses ajavahemikus 8. detsember 2020 kuni 4. juuli 2021. Esimese annuse olid saanud 1 240 009 ja teise annuse 971 504 täiskasvanut. Uurimisrühm võttis arvesse lisaks mitmeid tegureid, sealhulgas vanust ja kaasnevaid haigusi.

Ajakirjas The Lancet Infectious Diseases avaldatud uuringust selgus, et koroonaviirusnakkuse korral vähenes pärast topeltvaktsineerimist pika Covidi risk peaaegu poole võrra. Täielikult vaktsineeritute hulgas vajati ka vähem haiglaravi (73 protsenti vähem tõenäoline) ja esines vähem ägedaid sümptomeid (31 protsenti vähem). Kõige tavalisemad sümptomid olid näiteks anosmia (lõhnataju kadumine), köha, palavik, peavalud ja väsimus. Kõik need sümptomid olid vaktsineeritutel leebemad ja nende esinemissagedus madalam. Samuti oli neil poole väiksem tõenäosus, et esineb mitu sümptomit korraga.

Aevastamine oli ainus sümptom, millest teatasid täielikult vaktsineeritud inimesed rohkem.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles