Terviseameti peadirektor Üllar Lanno astub ametist tagasi (23)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno.
Terviseameti peadirektor Üllar Lanno. Foto: Eero Vabamägi

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno andis täna sotsiaalministeeriumile teada oma soovist astuda ametist tagasi. 

Üllar Lanno sõnas Postimehele, et kommentaare jagab ta vaid pressikonverentsil. Hiljem ütles Lanno Urmas Reinsalule nii: «See on minu oma algatus isiklikel kaalutlustel.»

Lanno on olnud skandaalide keskmes juba pikemat aega. Möödunud aasta detsembris vallandas ta Postimehes esinenud endise kommunikatsioonijuhi Simmo Saare. Põhjuseks oli Saare sõnavõtt Kanal 2 saates «Kuuuurija», kus ta kritiseeris riigi vaktsineerimisplaani.

Ehkki Saare eetris kõlanud häält oli tehniliselt muudetud, tegi amet üsna kiirelt selgeks, et sõnavõtja oli nende enda kommunikatsioonijuht. Hiljem astus Saar juba oma näo ja nimega üles Postimehe veebisaates ja jätkas vaktsineerimiskava arvustamist. Hiljem vallandati ka terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp. 

Pärast seda ei tagastanud Saar ja Kingsepp terviseametile arvuteid ning Lanno läks nende vastu kohtusse. Lanno esitatud kuriteoteates märgiti, et Saar ja Kingsepp jätsid tagastamata sülearvuti, uksekaardi ja töötõendi.

Terviseameti külmaruumide rike

Terviseameti ravimilao külmruumis peaks temperatuur olema 2–8 kraadi. 21. juuni õhtul kella 19 ajal aga hakkas temperatuur ühes laos tõusma ning ületas kaheksa kraadi. Ükski häire tööle ei läinud.

22. juunil oli külmlao temperatuur tõusnud 9,7 kraadini, tööpäeva lõpuks oli see juba 10,7 kraadi, kuid selle kohta teavitust ei tulnud. Järgnes kaks jaanipäevaaegset puhkepäeva, mil laos temperatuur ohtlikult tõusis, kuid RKASi ja terviseameti häiresüsteem ei saanud endiselt ühtegi teavitust.

Reedel, 25. juunil märgati temperatuuritõusu alles kella 13 ajal, kui töötaja sisenes lattu. Siis oli külmruumis sooja 15,2 kraadi. Kohale kutsuti tehnik, kes kirjutas pärast töö lõpetamist logiraamatusse: «Katus on liiga kuum, seadmed on taastatud, kõik on korras.»

Juhtunust teavitati ka ameti juhti Lannot, kes kirjutas ravimiametile ja minister Tanel Kiigele. Lanno sai omakorda kirja RKASilt kinnitusega, et süsteem on taastatud ja kõik on korras.

Lanno sõnul otsustati, et sellest laost ei anta välja ühtegi ravimit ega vaktsiini.

Laupäeva, 26. juuni varahommikul saatis süsteem teavituse temperatuuri tõusu kohta. Tunni jooksul saadi aru, et probleemi ei ole võimalik lahendada ning kahest külmalaost evakueeriti kõik vaktsiinid ja ravimid. ​

Peadirektorina ametis olnud alla aasta 

Lanno asus terviseameti peadirektorina tööle möödunud aasta 1. oktoobrist. Selle aasta 1. aprilli seisuga oli Lanno palk 5200 eurot. 

Lanno on omandanud üldarsti kraadi Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas, töötanud Tartu Ülikooli Kliinikumis, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Helsingi Ülikooli keskhaiglas, Hollandi ravimiuuringute konsernis Stickares ning meditsiinitarvikute ettevõttes Instrumentarium OY. Alates 2006. aastast töötas ta Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi direktorina. 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles