EMA hindab kolmanda Covid-19 kaitsesüsti vajadust

Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Dmitri Kotjuh

Euroopa ravimiamet (EMA) teatas esmaspäeval, et hakkas kiiresti hindama seda, kas soovitada Pfizer-BioNTechi vaktsiini puhul ka kolmanda kaitsesüsti tegemist.

EMA teatel kaalutakse, kas oleks vaja teha ka kolmas kaitsesüst kuus kuud pärast seda, kui 16-aastased ja vanemad inimesed on saanud kaks kaitsesüsti, et «taastada kaitse pärast selle nõrgenemist».

EMA eksperdid annavad «kiirendatud hinnangu» Pfizeri ja BioNTechi esitatud andmetele, seal hulgas ka käimasoleva meditsiinilise katsetuse tulemustele, mille raames tehti umbes 300 tervele täiskasvanud inimesele kuus kuud pärast teise doosi manustamist ka kolmas kaitsesüst.

Pfizer esitas juba taotluse ka USA toidu- ja ravimiametile (FDA) kolmanda doosi manustamise heakskiitmiseks ning Ühendriikide valitsus ütles augustis, et kolmandate kaitsesüstide tegemisega alustatakse ilmselt septembri lõpul

Iisrael on kolmandate vaktsiinidooside manustamisega juba alustanud ja sama kaaluvad ka teised riigid, nende seas Prantsusmaa ja Saksamaa, oma haavatavate elanike osas.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) palus rikastel riikidel mitte manustada kolmandaid doose enne septembri lõppu, öeldes, et puuduvad teaduslikud andmed nende vajalikkuse kohta.

WHO sõnul saaks koroonavaktsiine kasutada parema eesmärgi nimel arenguriikides, kes on seni saanud alla kahe protsendi maailmas manustatud viiest miljardist vaktsiinidoosist.

Mitmed uuringud on näidanud, et kasutusloa saanud koroonavakstiinide kaitse nakkavama deltavariandi vastu langeb mitu kuud pärast kaitsepookimist, kuid vaktsiinist on siiski abi haiguse raskete sümptomite, haiglaravi ja surma vältimisel.

Amsterdamis asuv EMA ütles, et loodab teha otsuse Pfizeri vaktsiini kolmanda doosi soovitamise vajalikkuse osas lähinädalail.

EMA teatas ka, et uurib Pfizer-BioNTech ja Moderna vaktsiinide kolmanda doosi kasutamist nõrga immuunsüsteemiga inimeste puhul. EMA sõnul võivad sellised inimesed vajada lisadoosi «oma esmase vaktsineerimisprogrammi raames».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles