Kurikuulsas Wuhani laboris töötanud ainus välisteadlane avaldab, mis toimus seal 2019. aasta sügisel (2)

PM Tervis
Copy
Wuhani kõrge bioohutusega labor aastal 2015.
Wuhani kõrge bioohutusega labor aastal 2015. Foto: Imago Stock&people Via Www.imago-images.de/Scanpix

Danielle Anderson töötas maailma kõige kurikuulsamas laboris vaid nädalaid enne esimeste teadaolevate Covid-19 juhtumite ilmnemist Kesk-Hiinas.

Nahkhiirte kaudu levivate viiruste ekspert Anderson on ainus välisteadlane, kes on teinud uuringuid Wuhani viroloogia instituudi BSL-4 laboris, mis on varustatud surmavate patogeenidega, kirjutab Business Standard. Tema viimane tööülesanne lõppes novembris 2019, andes Andersonile vaatenurga siseringis.

Koroonaviiruse tekkimine samas linnas, kus tegutsevad instituudi teadlased, varvastest pealaeni kaitseriietes, on andnud hoogu spekulatsioonidele, et viirus võis laborist lekkida nakatunud töötaja või saastunud eseme kaudu.

Anderson kirjeldas intervjuus Bloomberg Newsile üksikasju laboris töötamise kohta.

Pooltõed ja moonutatud teave on varjanud labori funktsioonide ja argist töökorraldust.

«See ei tähenda, et see oleks igav, kuid see oli tavaline labor, mis töötas samamoodi nagu mis tahes muu kõrge isoleeritusega labor,» ütles Anderson. «See, mida inimesed räägivad, pole lihtsalt nii.»

Ohutuse kullastandard

Viroloogia kogukonna tõusev täht, 42-aastane Anderson ütleb, et tema töö Wuhanid tähendas Ebolaga töötamist kõrge ohutasemega laboris.

Anderson oli Wuhanis kohapeal, kui viirus, mida nüüd tuntakse SARS-CoV-2 nime all, hakkas levima. 2019. aasta lõpus toimunud igapäevased külastused viisid ta paljude teiste uurimiskeskuses töötavate inimeste lähedusse. Ta oli osa rühmast, kes kogunes igal hommikul Hiina teaduste akadeemiasse, et sõita sealt bussiga umbes 30 kilomeetri kaugusel asuvasse instituuti.

«Käisime koos õhtusöökidel, lõunal, nägime üksteist väljaspool laborit,» ütles ta.

Alates esimesest visiidist 2018. aastal avaldas Andersonile muljet instituudi bioohutuse labor. Betoonist punkritüüpi hoonel on kõrgeim bioohutuse tähis ning see nõuab õhu, vee ja jäätmete filtreerimist ja steriliseerimist enne rajatisest lahkumist. Andersoni sõnul olid teadlaste jaoks ranged protokollid ja nõuded, mille eesmärk oli ohjeldada uuritavaid patogeene.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles