Suurte tarneraskustega Jansseni koroonavaktsiin jõudis lõpuks Eestisse

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Täisealiste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on üle 53 protsendi.
Täisealiste hõlmatus vähemalt ühe vaktsiinidoosiga on üle 53 protsendi. Foto: Sander Ilvest

Eile õhtul kell 18 saabus pärast pooleteise kuu pikkust pausi Eestisse koroonavaktsiini Jansseni 2400 doosi. Edasi liigub see saadetis vaktsineerimiskeskustesse. 

Eesti riik on tellinud 300 000 doosi Jansseni koroonavaktsiini, millest oleme seni kätte saanud 48 400 doosi. 

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann selgitas möödunud nädalal Postimehele, et Jansseni lepinguga otsustati, et tarned saabuvad 2021. aasta teises, kolmandas ja neljandas kvartalis. «Esimene tarne Jansseni vaktsiini saabus Eestisse aprilli teisel nädalal. Seega alustati tarnetega lubatud ajal, kuid kogused on olnud väikesed, praeguseks oleme saanud 46 000 doosi,» nentis ta.

Augustini tarnis vaktsiinitootja Eestisse keskmiselt veidi üle 10 000 doosi kuus, ent augustis ei jõudnud Eestisse Jansseni vaktsiini üldse. Laarmann ütles läinud nädalal, et tootja lubas 14. detsembriks 2400 doosi tarne.

Eesti on Euroopa Liidu tasandil öelnud ka, et soovib Jansseni vaktsiini saada esmajärjekorras. «Oleme andnud teada ka oma huvist suurendada Jansseni koguseid nende riikide arvelt, kes on ajutiselt selle vaktsiini tarned peatanud,» rääkis Laarmann.

Eesti on valmis võimalusel teistelt riikidelt Jansseni doose ka laenama. «Praegu käivad läbirääkimised. Kui jõuame kokkulepeteni, siis kindlasti anname ka teada,» ütles Laarmann. 

Euroopa Komisjon andis Jansseni koroonavaktsiini tingimustega müügiloa 11. märtsil 2021. Ühedoosiline Jansseni vaktsiin on mõeldud üle 18-aastastele inimestele.

Maksimaalne kaitse saavutatakse 14 päeva pärast vaktsineerimist.

Jansseni vaktsiini on soovitatav kasutada eakamate liikumisraskustega inimeste vaktsineerimiseks kodutingimustes, haiglas olevate riskirühmade vaktsineerimiseks või teistes olukordades, kus ühedoosiline vaktsiin on mõistlikum.

Allikas: vaktsineeri.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles