Euroapteek ja Linnaluba.ee muudavad kiirtestide sertifikaadid mobiilseks

PM Tervis
Copy
28.08.2021 Koroona testimine.
28.08.2021 Koroona testimine. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Euroapeegist saab esimene apteekide kett Eestis, kes saadab 48 tundi kehtivad Covid-19 kiirtesti tulemused sertifikaadina otse kliendi mobiilile.

Drive-in loogikal põhinev testimine tagab selle, et klient ei pea testimispunkti ootama jääma ega sinna naasma, et oma tulemust kätte saada. Lisaks võimaldab lahendus digitaalse tõendi kasutuselevõtu peale tulemuse ilmnemist.

Euroapteegi juht Dominykas Kryževičius selgitas, et 16 Euroapteegis üle Eesti alustatakse koostöös rakendusega Linnaluba.ee Covid-19 mobiilsete kiirtestidega, mis muudavad testi tegemise kiiremaks, tulemuste kättesaadavuse mugavamaks ja ka testi kontrollimise korduvkontakti vabaks.

«Covid-19 kiirtestid on vajalikud, et veenduda, et viirust ei kanta varjatult edasi. Lisaks sertifikaadile, mis tagab ligipääsu paljudele teenustele, annab testimine meelerahu, kui puututakse kokku lähedastega, keda igapäevaselt ei külastata. Mujal Euroopas kasutatakse apteegi kiirteste sagedasti ka siis, kui külastatakse pere või tuttavaid, kellega igapäevaselt kokku ei puututa, et vältida võimalikku viiruse levikut. Eestis peaks see samamoodi saama tavapraktikaks ja just seetõttu oleme teinud kiirtestimise soodsaks, mugavaks ja võimalikult mobiilseks,» selgitas Euroapteegi juht.

Linnaluba.ee digitaalse lahenduse looja OÜ Certivo juhatuse liige Aivar Koppas kirjeldas, et Euroapteegi kiirtestimise eesmärk on võimaldada sertifikaadipõhist kiirtestimist nii, et testimispunktis oleks kontaktide arv minimeeritud.

«Linnaluba.ee lahendus on üles ehitatud drive-in loogikal, ehk klient saab teha kiirtesti apteegis ning seejärel lahkuda. Testi tulemus koos tõendiga saadetakse kliendi mobiiltelefonile. See lahendus võimaldab kohest covid-tõendi kasutuselevõttu peale tulemuse ilmnemist. Kui tavaliselt peab minema oma tõendile järgi asutusse, selle eraldi alla laadima patsiendiportaalis, siis Euroapteegis kasutusele võetud tõend on SMSi-põhine ja kehtib sertifikaadina järgevad 48 tundi,» selgitas Koppas.

Linnaluba rakendus on teadaolevalt esimene digitaalne keskkond, mis võimaldab erinevatel tervishoiuasutustel, apteekidel ja ürituste korraldajatel väljastada kiirtesti sertifikaate. Testi tulemust saab kontrollida QR koodi abil.

Lisaks on Linnaluba.ee lehel võimalik kasutada kontrollrakendust, mis koondab kokku erinevaid Eestis välja antavaid Euroopa Liidu, apteekide ja tervishoiuasutuste PCR ning antigeeni kiirtestide sertifikaate.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles